Најважнија правила за очување здравља зуба

Кажу да је осмех најкраћа удаљеност између двоје људи, а стоматологија је усмерена управо ка томе да вам подари здраве и блиставе зубе. То можете лако постићи уз неколико важних правила.

Здравље 11.07.2015 | 08:31
Најважнија правила за очување здравља зуба

Лична хигијена

Коришћење четкице и пасте за зубе најчешћи је и најуобичајенији начин јер се четкицом уклањају све наслаге са зуба, десни и језика, што доприноси чистоћи и свежини уста. Зубе и уста неопходно је прати најмање два пута дневно, ујутро након устајања, тј. пре доручка и увече, пре спавања.

Четкице за зубе

Четкице за зубе разликују се по величини (мале, средње, велике) и оштрини (мека, средња и тврда), као и материјалу од којег су направљене, а који може да буде вештачки или природан. Данас, осим стандардних, постоје и електричне четкице које су се показале ефикаснијим у уклањају наслага са зуба и захтевају мању вештину при коришћењу. На тржишту постоје и посебне интерденталне четкице, намењене чишћењу тешко приступачних простора у устима, односно одржавању фиксних протетских и ортодонтских помагала. С обзиром на велику и разноврсну понуду четкица за зубе, правилан одабир је први корак ка доброј оралној хигијени.

Пасте за зубе

Већина паста за зубе које се користе у свакодневној употреби имају у свом саставу све потребне састојке који доприносе квалитетном коришћењу. Основни и најважнији састојак паста за зубе је флуор који се налази у облику натријум флуорида или монофлуорофосфата, а ту су и абразиви, заслађивачи, боје и различите ароме.

Зубни конац

Зубни конац важан је део оралне хигијене јер се његовим редовни коришћењем врши превенција болести десни и зуба. Посебно је ефикасан код чишћења простора између два зуба односно оних места где стандардна четкица за зубе не може да допре.

Течности за испирање уста

Значајан део доброг оралног здравља може се приписати и коришћењу течности за испирање уста. Оне најчешће садрже хлорхексидин или флуор и користе се искључиво по упутству произвођача или под контролом стоматолога.

Правилна исхрана

У свакодневној исхрани у организам се уноси храна различитог садржаја и у различитим количинама. Ради здравља зуба, али и општег здравља, потребно је водити рачуна о што већем уносу сирове, непрерађене хране, попут воћа и поврћа. Врло је важно да се увече пре спавања, а након прања зуба, не уноси храна јер је ноћ раздобље када су у устима најбољи услови за стварање каријеса.

Редовне контроле код стоматолога

За орално здравље сваког појединца брину се стоматолози који прате стање у устима пацијената током редовних шестомесечних прегледа и, у зависности од о потреба, дају одговарајуће савете и примењују одговарајуће терапеутске методе, а све у циљу одржавања доброг здравственог стања у устима.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар