Родитељи су 'слабији' на прворођену дјецу

Иако браћа и сестре у просеку генетски личе 50 одсто, и одгајају их исти родитељи у истим условима, често су слична као било која друга деца која живе у истом граду. Многи се зато питају због чега деца из исте породице могу да буду толико различита.

Занимљивости 11.07.2015 | 08:13
Родитељи су 'слабији' на прворођену дјецу

Проучавајући породичне односе и односе међу браћом и сестрама, показало се да се у неким породицама браћа и сестре труде да буду што различитији једни од других јер покушавају да пронађу свој оригинални идентитет и место у породици.

Из дечије перспективе, ако је старије дете сјајно у школи, млађе дете могло би да покуша да лакше привуче пажњу родитеља тако што ће се пребацити на спортске активности уместо да исто има 'само' добре оцене. Али, на тај начин чак и најмање разлике могу временом да постану велике.

Међутим, и родитељи могу да имају кључну улогу. На пример, када родитељи примете разлику међу децом, деца би могла да покупе родитељску перцепцију и веровање о тим разликама, чиме ће на крају само повећати и јаче нагласити разлике.

Да би ово питање било подробније истражено, спроведено је истраживање у којем је учествовало 388 тинејџера који су прво или друго дете у породици с двоје родитеља. Циљ је био да се проуче њихове разлике у школским постигнућима.

Стручњаци су питали родитеље да ли сматрају да њихова деца имају различите способности, и ако је то случај - које је дете 'способније'. Такође је направљен попис оцена из школе.

Анализа је показала неке занимљиве резутате: родитељи су често веровали да је старије дете боље у школи, и то чак и у случајевима кад оно није у просеку добијало боље оцене.

Разлог би могао да буде тај што родитељи имају већа очекивања од прворођене деце или што је, у било којем тренутку, старије дете имало више обавеза око школе од млађег.

Али, постојао је и изузетак у овом случају: у породицама у којима је старије дете био дечак, а млађе девојчица, родитељи су сматрали да је њихова ћерка способнија. У ствари, у тим породицама је млађа сестра чешће добијала боље оцене.

Такође је доказано да на родитељско поимање дечјих способности нису утицале њихове оцене у школи, него су родитељска веровања о различитим способностима међу децом више утицала на њихове касније разлике у школским постигнућима.

Другим речима, кад су родитељи веровали да је једно дете способније од другога, оцене тог детета су временом стварно постајале боље од братовљевих, односно сестриних.

Иако већина родитеља воли сву своју дјецу, свако од деце је осетљиво на своје место у породици. И иако родитељи желе да покажу своју љубав према деци, морају да буду свесни да начин на који се односе према њима. Чак и најмање разлике које чине међу децом имају итекако велики утицај на то каква ће деца бити, укључујући и њихов развој и прилагођавање, као и однос с братом или сестром.

Нека истраживања указују на то да неслагање међу децом често произлази из тога што желе да покажу колико су међусобно различити, и колико су вредни родитељске пажње баш такви какви су.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар