Данас могућа "велика одлука" о Грчкој

Предсједник еврогрупе Јерон Дијселблом изјавио је да би министри финансија еврозоне на данашњем ванредном састанку могли да донесу "велику одлуку" о Грчкој. Министри ће размотрити нови приједлог Грчке о хитном усвајању пакета помоћи за ову земљу.

Свијет 11.07.2015 | 07:48
Данас могућа "велика одлука" о Грчкој

Дијселблом је одбио да саопшти више детаља, али је рекао да је грчки приједлог "темељан текст".

"Широка подршка у Грчкој даје му већу кредибилност, али чак и у том случају морамо да пажљиво проучимо да ли је приједлог добар када се укључе бројеви", рекао је овај званичник новинарима.

Приједлог Грчке размотриће Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд.

Процјена треба да буде обављена прије састанка еврогрупе у Бриселу данас у 15.00 часова, да би могла да се упути препорука о почетку преговора о давању зајма.

Грчки медији пренијели су да је Атина затражила зајам од 53,5 милијарди евра за наредне три године, у замјену за повећање пореза, смањење буџетских издатака и наставак приватизације.

Коментатори оцјењују да је овај приједлог веома близак ономе што су захтијевали кредитори у документу који је убједљивом већином одбијен на референдуму у Грчкој.

Извор: Срна/Ројтерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гоодбyе

11.07.2015 05:58

Гоодбyе, господо Грци доста сте живјели на лажним ловорикама, сада се мало освијестите да видите гдје сте дошли, дугови вам ипак остају.

ОДГОВОРИТЕ