Danas moguća "velika odluka" o Grčkoj

Predsjednik evrogrupe Jeron Dijselblom izjavio je da bi ministri finansija evrozone na današnjem vanrednom sastanku mogli da donesu "veliku odluku" o Grčkoj. Ministri će razmotriti novi prijedlog Grčke o hitnom usvajanju paketa pomoći za ovu zemlju.

Svijet 11.07.2015 | 07:48
Danas moguća "velika odluka" o Grčkoj

Dijselblom je odbio da saopšti više detalja, ali je rekao da je grčki prijedlog "temeljan tekst".

"Široka podrška u Grčkoj daje mu veću kredibilnost, ali čak i u tom slučaju moramo da pažljivo proučimo da li je prijedlog dobar kada se uključe brojevi", rekao je ovaj zvaničnik novinarima.

Prijedlog Grčke razmotriće Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Procjena treba da bude obavljena prije sastanka evrogrupe u Briselu danas u 15.00 časova, da bi mogla da se uputi preporuka o početku pregovora o davanju zajma.

Grčki mediji prenijeli su da je Atina zatražila zajam od 53,5 milijardi evra za naredne tri godine, u zamjenu za povećanje poreza, smanjenje budžetskih izdataka i nastavak privatizacije.

Komentatori ocjenjuju da je ovaj prijedlog veoma blizak onome što su zahtijevali kreditori u dokumentu koji je ubjedljivom većinom odbijen na referendumu u Grčkoj.

Izvor: Srna/Rojters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Goodbye

11.07.2015 05:58

Goodbye, gospodo Grci dosta ste živjeli na lažnim lovorikama, sada se malo osvijestite da vidite gdje ste došli, dugovi vam ipak ostaju.

ODGOVORITE