Српска не учествује у структуралном дијалогу

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да Српска не може учествовати у наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа, који је предвиђен за 13. и 14. јули, јер није утврђен дневни ред.

Република Српска 10.07.2015 | 16:55
Српска не учествује у структуралном дијалогу

Касиповић каже да, након огромног труда и напора који је уложила Европска комисија, још нема утврђеног дневног реда наставка структуралног дијалога.

"У писмима које је Министарство правде Републике Српске упутило на све релевантне адресе указивано је на овакву могућност, као и на препоруке са друге сесије структуралног дијалога када је јасно речено да би 14 дана прије његовог наставка требало да буде утврђен дневни ред", рекао је Касиповић.

Он је истакао да Влада Републике Српске остаје привржена структуралном дијалогу по предвиђеним правилима.

"Умјесто овог наставка структуралног дијалога, предлажем да буде одржан састанак министара правде БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и представника Брчко дистрикта да у понедјељак, 13. јула у Сарајеву разговарамо о будућности овог дијалога", навео је Касиповић.

Он је нагласио да је потребно профилисати дневни ред и озбиљно приступити новој сесији структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

"Структурални дијалог требало би да воде они који су задужени из Европске комисије и министри правде, а по потреби и представници других институција. Мислим да је разлог за скроман резултат овог дијалога заснован на чињеници да је био са великим бројем учесника и темама које нису предмет основног мотива овог дијалога", каже Касиповић.

Он је напоменуо да нема политичког притиска на реформу правосуђа у БиХ.

"Представници одређених институција су схватили да су искључени из овог процеса, а логичније би било да се запитају како су уопште у њега укључени. Увјерен сам да ће овакав добронамјеран став из Српске бити препознат и да ће бити прихваћена сугестија да се о наставку дијалога разговара у понедјељак 13. јула у Сарајеву", рекао је Касиповић.

Он је оцијенио да се поједина питања додатно политизују, јер се тврди да ће, уколико представници одређених институција не учествују у структуралном дијалогу, правосуђе у БиХ запасти у огромне тешкоће.

"Правосуђе у БиХ је у огромним тешкоћама. Због свега тога мора се наћи права мјера и одлуке морају да доносе они који за њих одговарају", закључио је Касиповић.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

лоло

10.07.2015 15:16

Надам се да ће једног дана бити утврдјено ко је све купио диплому правног факултета у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

10.07.2015 15:20

Уништио си школство,сада растури и правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

10.07.2015 16:16

Министар правде а није правник. И шта сад он зна о праву и правди. Ништа. Додиков подобни послушник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

информација

11.07.2015 06:25

Јесте правник, а ви прије него ли оставите коментаре провјерите цињенице тј.ситнице као сто је ова!

Name

Мајка Тереза

10.07.2015 17:10

...као што је знао и о образовању ??? е, јест нам ,,завукао,, ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ггро

10.07.2015 17:47

Јебес сколу битно да си подобан ко јос сколу и струку гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

10.07.2015 19:21

Слазем се данас си нај бољи ако си улизица добијес фотељу опљацкас народ И купис диплому.

Name

Ковацх

10.07.2015 18:03

Деструкција се наставља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

енглез

10.07.2015 20:17

Само ви народ забављајте и крадите сви сте обецали на изборима развој, запосљавање итд. а сада када то не мозете зато сто сте неспособни сада са бавите опет ратним темама. УЛИЦА РИЈЕСЕЊЕ ЗА СВЕ ПРОБЛЕМЕ треба нам власт која це нам дати плате а ово пресуда суд тамо овам судови злоцини то нам неце помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ ГЕНОЦИДНИ

10.07.2015 21:46

МА ШТА ЋЕМО МИ ГЕНОЦИДНИ У БИЛО КАКВОМ ДИЈАЛОГУ. И ЈОШ У САРАЈЕВУ ГДЈЕ СМО ГЕНОЦИДНИ И МИ И РУСИ И КИНЕЗИ. О ЧЕМУ ПРИЧАТЕ МИНИСТРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

11.07.2015 06:43

Наравно да неће, јер дијалога и нема, дијалог одавно овдје не успијева. Не залијевају га и не прихрањују па се сасушио. Али зато, доминантан је монолог, што је и примјерено друштвеној заједници у правној теорији познатој као прћија, бабовина, ћаћевина, већ како коме пасује. Волунтаризам, импровизација и блеф, ето то је, а добро није, нити ће да буде.

ОДГОВОРИТЕ