Srpska ne učestvuje u strukturalnom dijalogu

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da Srpska ne može učestvovati u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, koji je predviđen za 13. i 14. juli, jer nije utvrđen dnevni red.

Republika Srpska 10.07.2015 | 16:55
Srpska ne učestvuje u strukturalnom dijalogu

Kasipović kaže da, nakon ogromnog truda i napora koji je uložila Evropska komisija, još nema utvrđenog dnevnog reda nastavka strukturalnog dijaloga.

"U pismima koje je Ministarstvo pravde Republike Srpske uputilo na sve relevantne adrese ukazivano je na ovakvu mogućnost, kao i na preporuke sa druge sesije strukturalnog dijaloga kada je jasno rečeno da bi 14 dana prije njegovog nastavka trebalo da bude utvrđen dnevni red", rekao je Kasipović.

On je istakao da Vlada Republike Srpske ostaje privržena strukturalnom dijalogu po predviđenim pravilima.

"Umjesto ovog nastavka strukturalnog dijaloga, predlažem da bude održan sastanak ministara pravde BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i predstavnika Brčko distrikta da u ponedjeljak, 13. jula u Sarajevu razgovaramo o budućnosti ovog dijaloga", naveo je Kasipović.

On je naglasio da je potrebno profilisati dnevni red i ozbiljno pristupiti novoj sesiji strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

"Strukturalni dijalog trebalo bi da vode oni koji su zaduženi iz Evropske komisije i ministri pravde, a po potrebi i predstavnici drugih institucija. Mislim da je razlog za skroman rezultat ovog dijaloga zasnovan na činjenici da je bio sa velikim brojem učesnika i temama koje nisu predmet osnovnog motiva ovog dijaloga", kaže Kasipović.

On je napomenuo da nema političkog pritiska na reformu pravosuđa u BiH.

"Predstavnici određenih institucija su shvatili da su isključeni iz ovog procesa, a logičnije bi bilo da se zapitaju kako su uopšte u njega uključeni. Uvjeren sam da će ovakav dobronamjeran stav iz Srpske biti prepoznat i da će biti prihvaćena sugestija da se o nastavku dijaloga razgovara u ponedjeljak 13. jula u Sarajevu", rekao je Kasipović.

On je ocijenio da se pojedina pitanja dodatno politizuju, jer se tvrdi da će, ukoliko predstavnici određenih institucija ne učestvuju u strukturalnom dijalogu, pravosuđe u BiH zapasti u ogromne teškoće.

"Pravosuđe u BiH je u ogromnim teškoćama. Zbog svega toga mora se naći prava mjera i odluke moraju da donose oni koji za njih odgovaraju", zaključio je Kasipović.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

lolo

10.07.2015 17:16

Nadam se da će jednog dana biti utvrdjeno ko je sve kupio diplomu pravnog fakulteta u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

Pele

10.07.2015 17:20

Uništio si školstvo,sada rasturi i pravosuđe.

ODGOVORITE
Name

M

10.07.2015 18:16

Ministar pravde a nije pravnik. I šta sad on zna o pravu i pravdi. Ništa. Dodikov podobni poslušnik.

ODGOVORITE
Name

informacija

11.07.2015 08:25

Jeste pravnik, a vi prije nego li ostavite komentare provjerite cinjenice tj.sitnice kao sto je ova!

Name

Мајка Тереза

10.07.2015 19:10

...као што је знао и о образовању ??? е, јест нам ,,завукао,, ???

ODGOVORITE
Name

ggro

10.07.2015 19:47

Jebes skolu bitno da si podoban ko jos skolu i struku gleda.

ODGOVORITE
Name

mimo

10.07.2015 21:21

Slazem se danas si naj bolji ako si ulizica dobijes fotelju opljackas narod I kupis diplomu.

Name

Kovach

10.07.2015 20:03

Destrukcija se nastavlja..

ODGOVORITE
Name

englez

10.07.2015 22:17

Samo vi narod zabavljajte i kradite svi ste obecali na izborima razvoj, zaposljavanje itd. a sada kada to ne mozete zato sto ste nesposobni sada sa bavite opet ratnim temama. ULICA RIJESENJE ZA SVE PROBLEME treba nam vlast koja ce nam dati plate a ovo presuda sud tamo ovam sudovi zlocini to nam nece pomoci.

ODGOVORITE
Name

MI GENOCIDNI

10.07.2015 23:46

MA ŠTA ĆEMO MI GENOCIDNI U BILO KAKVOM DIJALOGU. I JOŠ U SARAJEVU GDJE SMO GENOCIDNI I MI I RUSI I KINEZI. O ČEMU PRIČATE MINISTRE.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

11.07.2015 08:43

Naravno da neće, jer dijaloga i nema, dijalog odavno ovdje ne uspijeva. Ne zalijevaju ga i ne prihranjuju pa se sasušio. Ali zato, dominantan je monolog, što je i primjereno društvenoj zajednici u pravnoj teoriji poznatoj kao prćija, babovina, ćaćevina, već kako kome pasuje. Voluntarizam, improvizacija i blef, eto to je, a dobro nije, niti će da bude.

ODGOVORITE