Дејан Савић: Ватерполо нема будућност!

Контрадикторно је да државни тим бележи изузетне успехе, а да су Партизан, Звезда и Раднички пред гашењем. - То је феномен који не умем да објасним, можда боље да питате стручњаке за медицину физичке културе - каже за „Блиц“ Дејан Савић, селектор ватерполо репрезентације Србије која се у Ужицу припрема за Светски шампионат у Казању.

Остали спортови 11.07.2015 | 08:40
Дејан Савић: Ватерполо нема будућност!

- То је феномен који не умем да објасним, можда боље да питате стручњаке за медицину физичке културе - каже за „Блиц“ Дејан Савић, селектор ватерполо репрезентације Србије која се у Ужицу припрема за Светски шампионат у Казању.

Док нација очекује нова одличја, клубови грцају у проблемима?

- Успеси репрезентације могу да буду лажна слика с обзиром на стање у клубовима. Партизан који је институција светског ватерпола, Звезда која је 2013. постала првак Европе, Раднички који је исте године освојио Куп ЛЕН су на ивици егзистенције. Плашим се да се овим убија будућност ватерпола, базе из којих треба да се рађају млади играчи који ће сутра бранити боје Србије.

Партизан и Звезда апелују за помоћ, прети им гашење?

- Клубови се неће угасити, али ћемо доћи у проблем квалитета лиге. Партизан, Звезда и Раднички ће играти и наредне сезоне, али под великим знаком питања је у каквим саставима. Звезда је већ остала без неколико одличних играча, Мандић је напустио Партизан, велика је непознаница какав ће тим успети да саставе Крагујевчани и Војводина.

Друге ватерполо силе чувају јаке лиге, Мађари на пример?

- Мађари су то решили категоризацијом. Узели су пет спортова од националног значаја где су буквално финансирани од државе и потпомогнути јаким спонзорима којима су улагања исплатива на начин да им се одбија од крајњих такса и пореза. Сигурно да и наша држава по мађарском моделу може да одреди седам спортова, а јун са оволико медаља показује да имамо квалитет и будућност. Улагања не би била велика с обзиром на то да је спорт једина грана која позитивно репрезентује Србију.

Дакле, судбина ватерпола је у рукама државе?

- Нисам то рекао. Можда клубова! Држава помаже и све што је обећала и испунила је. Дугујемо јој сву захвалност, али ако се гледа развој ватерполо спорта кроз клубове ту треба да постоји један апел да се помогне. То није питање само ватерпола него и осталих спортова, зато сам и поменуо Мађарску.

Зар ваш дојучерашњи саиграч Вања Удовичић са позиције министра спорта не може да помогне?

- И у другим спортовима постоји идентичан проблем као у ватерполу. Сигуран сам да Вања жели свакоме да помогне и он то и ради, али једна ствар је желети а друго има ли средстава и начина да се помогне.

Нисте више тренер Звезде?

- Нисам напустио Звезду због новца. Још пре годину дана договорио сам се са челницима да ћу као тренер изгурати још једну сезону. Због обавеза према репрезентацији нисам могао и једно и друго, нарочито што нас већ у јануару очекује Европско првенство у Београду. Физички је неизводљиво да будем тренер Звезде, али увек ћу бити ту да на неки начин помогнем.

Чекамо вас на балкону у по повратку из Казања?

- Нама је Светска лига била највећи циљ у овој години јер је значила визу за Олимпијске игре, и зато растерећени путујемо у Русију. Ипак, репрезентација Србије по квалитету, карактеру и традицији увек иде на медаљу, тако да је и циљ да у Казању будемо у светском врху.

Балкон је изманипулисан

Србија је на чувеном балкону видела младе фудбалере и кошаркашице, али не и ватерполисте упркос злату Светске лиге?
- Балкон је у суштини дивна ствар, али је изузетно изманипулисан са разних стана. на балкон треба да се попну освајачи најсјајнијих одличја и шампиони, али Светска лига реално није такмичење које заслужује балкон.

Коментари / 0

Оставите коментар