Дервента и Станари траже излаз на аутопут

Општине Дервента и Станари упутиле су писмо институцијама и јавним предузећима у Републици Српској, у коме су затражиле подршку за изградњу регионалног пута који би повезао ове двије локалне заједнице, а који би у будућности имао излаз на аутопут Бањалука - Добој.

Република Српска 10.07.2015 | 10:00
Дервента и Станари траже излаз на аутопут

"Нема ништа логичније него да се повежемо, јер изградњом аутопута остајемо без комуникације са Станарима. Разговарали смо с Институтом за грађевинарство и поента је да се повежемо регионалним путем, чија би изградња била проглашена посебним приоритетом. На тај регионални пут и петља за аутопут би се логично наставила и већ се назире и локација за њу која би била у мјесту Нинковићи, гдје би и градња била најјефтинија", рекао је Милорад Симић, начелник општине Дервента.

Иначе, изградњом аутопута Добој - Бањалука општина Дервента подијељена је на два дијела и ужи центар града уопште нема комуникацију с јужним дијелом општине, као ни с новоформираном општином Станари, која је тек недавно добила тај статус.

"На југу општине је више од 5.000 људи, а нама недостаје становништва. Имамо претпоставке за развој и све смо то објаснили у писму, јер неправда је да немамо комуникацију с југом и даље с општином Станари. Највиши званичници Републике Српске такву неправду су увидјели и ја очекујем да у будућности кроз фазе имамо излаз на аутопут", рекао је Симић.

Када је у питању изградња аутопута од Бањалуке до Добоја, односно дионице од Прњавора до Добоја у дужини од 36,6 километара, на њој је урађено више од 70 одсто предвиђених радова и рок за завршетак у септембру неће бити испоштован.

У ЈП "Аутопутеви РС" кажу да су катастрофалне прошлогодишње поплаве и неповољни временски услови за извођење грађевинских радова током цијеле грађевинске сезоне успорили радове, али да се чине велики напори да се оно што је пропуштено надокнади.

"Изводе се радови на завршном слоју насипа, коловозној одводњи, санацији косина, локалним и приступним путевима, а до данас је асфалтирано више од 10 километара трасе у оба правца", кажу у ЈП "Аутопутеви РС".

И сложенији објекти, као што су изградња моста преко ријеке Босне у мјесту Кладари и комплекс Центра за одржавање и контролу саобраћаја у Јоховцу, у завршној су фази изградње, као и остали мањи мостови, надвожњаци, подвожњаци и пропусти.

"Интензивни радови се одвијају на изградњи тунела Слатници, као и потпорног зида у дубоком усјеку код овог тунела, а ови радови због прошлогодишњих поплава морали су да буду одгођени", рекли су у ЈП "Аутопутеви".

Радови на дионици аутопута Бањалука - Добој, од Прњавора до Добоја, изводи конзорцијум "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље, а финансирају се из кредитних средстава Европске банке за обнову и развој, у износу од 180 милиона евра. Ови радови почели су у новембру 2012. године и рок за изградњу био је три године, што вјероватно неће бити испоштовано.

Поред овога, у току су и радови на другој дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора, чија је дужина 35,3 километра, коју финансира Европска инвестициона банка у износу од 160 милиона евра. На овој дионици тренутно се раде припремни радови, обиљежавање и чишћење терена, рушење објеката на траси, ископа хумуса, израда првог слоја насипа ради заштите подтла итд.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

онај који зна

10.07.2015 08:27

Тако је то кад будале пројектују и праве аутопутеве кроз насељена подручја. С њиховим кокошијим мозгом они никада неће научити да се аутопутеви праве кроз НЕНАСЕЉЕНЕ просторе а повезују удаљене регије. Исто су направили општини Лакташи. Потпуним завршетком маховљанске петље општина Лакташи ће бити потпуно разваљена. Тек ће аутопут ка Добоју потпуно да упропасти Лакташе. а било је то тако лијепо мало мјесто, угодно за живјети. Али баја и његови хоће сврнути десетине милиона из буџета а и кредита у своје џепове а изградња аутоопутева по енормним цијенама је баш прилика за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

10.07.2015 08:34

Онај који зна , мисли да зна , ај ста лупас , требао си ти заврсити сколу па пројектовати само овдје коментарисес, сигурно ти и зена не да ниста проговорити!!!

Name

ре

10.07.2015 10:57

Ахахахах све си нам рекао, па гдје толику памет попи сунце му, ахахахах...

Name

вук

10.07.2015 09:24

Немас ти пријатељу појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

10.07.2015 09:32

Нек ти имаш.

Name

Лактаси

10.07.2015 09:28

Интеграл краде сљунак по Лактасима и са краденим сљунком прави ауто пут тако да је преко 50% добит ово је цисти криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

10.07.2015 09:48

Није први пут да не могу препознати свој крај у новинама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

онај који зна

10.07.2015 10:06

Највећи промашај је такозвани коридор 5ц који иде долином ријеке Босне. Само потупуне будале могу упропастити и то мало питоме земље што се има у том дијелу државе. Ту се већ имала пристојна цеста за локални саобраћај измедју Добоја, Зенице и Сарајева, има се и пруга а сад још и тај нови аутопут. Сад нека се тај народ исељава у планине. Тај аутопут је морао ићи 10 до 20км западно или источно кроз врлети а не долином ријеке Босне. И требао је спајати СА са Славонијом и аутопутем Зг-Бг не да спаја Сарајево и Зеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

10.07.2015 10:07

Срећа па не иде преко границе добили би још један пут у слијепо, а и ми смо слијепци шта нам раде а ми шутимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

10.07.2015 11:49

Ста ови налупасе па цитава дервентска опстина нема 5000 људи а камоли пустос куда иде аутопут, ал ова пијаница Симиц , Додиков пајтас треба да заради исто неку кинту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

онај који зна

10.07.2015 11:49

Они аутопутеве праве куда им је најлакше умјесто да их праве кроз врлети и да користе тунеле и вијадукте испод којих могу пролазити локални путеви а и људи, а и стока. Медјутим онда они не могу да згрну милионе јер путеви кроз врлети коштају далеко више него кроз питомину. Кад праве аутопут кроз врлет не морају 2+2 траке за оба смјера да иду упоредо истом трасом, смјерови могу бити по дионицама раздвојени, двије траке дакле иду једном трасом а други смјер другом трасом али су то за њих шпанска села...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна..

10.07.2015 18:17

Прикључак на аутопут ће да добију општине у којима СНСД има већину.

ОДГОВОРИТЕ