Анализа: Звездина Европа остала у Азији! Слиједе ЈСЛ и Куп!

Већ 9. јула разбијен је још један покушај посрнулог клуба да напуни стадион и касу утакмицама најесен и врати се на мапу Европе, где негде и даље пише - Бари 1991.

Фудбал 10.07.2015 | 00:00
Анализа: Звездина Европа остала у Азији! Слиједе ЈСЛ и Куп!

Фудбалски клуб Црвена звезда успео је за 13 месеци нешто што је било непојмљиво током 69 углавном светлих и поносних година постојања.

Пре годину дана избачен је из Европе одлуком челника УЕФА први пут у историји, а повратак на европску сцену, где и даље пише "Бари 1991", обележен је са 180 минута некомпетентног фудбала и четири гола у мрежи за најранију елиминацију икада.

Већ 9. јула.

Како, или боље рећи - зашто се то догодило?

Једноставно, комплетан клуб, а самим тим и такмичарски погон, ушао је у сезону 2015/16 неспреман чак и за искушење звано 1. коло квалификација за Лигу Европе. После два гола у Београду, казахстански Каират сместио је две лопте у мрежу црвено-белих и у 4.500 километара удаљеном Алматију, пре него што је славни српски клуб уграбио утеху у поготку са беле тачке када је већ био избачен из надметања:

Каират - Црвена звезда 2:1 (1:0), уз две асистенције, за одбрану Миодрага Божовића, незаустављивог Жерара Гоуа, стрелца спектакуларног гола "маказицама" за вођство жуто-црних пре седам дана на Стадиону "Рајко Митић".

Гоу је у 29. минуту асистирао свом капитену Баујрзану Исламкану, а потом у другом полувремену повезао са голом Исламбека Квата. Тек пред крај, један од ретких који може да се погледа у огледало и каже да је дао све и да је то било вредно дреса који носи, Александар Катаи, срушен је у шеснаестерцу, а Вукан Савићевић у 85. минуту сигурним ударцем са беле тачке поставио коначних - 4:1.

Нови тренер Божовић, који је немушто после првог меча прозборио да "циљ ове сезоне уопште није била Европа", као и његов неспремно-неуигран састав, немају за чим да жале. Жреб их је, хронично већ, послао и на спремнијег и на квалитетнијег противника, а ове године и на најдаљи могући пут у евро-куповима, тако да се њихов поход ка Европи заправо завршио у срцу - Азије!

Међутим, челници вицешампиона Србије имају за чим да жале, а то су сви напори и силна средства уложена у евро-лиценцу и састав Црвене звезде, који то и није, јер гро појачања за сезону великих очекивања нису стигла на време да полете ка Бакуу, а од Бакуа ка Алматију. Овај двомеч са клубом који се још у српској престоници распитивао за неке од ведета у црвено-белом, показао је да је Звезда за летњу сезону морала да се спрема - на зиму!

И да за све остало, апсолутно, није било ни времена, ни простора. То су показале и две утакмице у којима је наш представник надјачан у сваком важном сегменту фудбалске игре.

Али, није морало да буде тако да од играча који су прошлог пролећа одиграли највећи број такмичарских минута, а ту пре свега мислимо на носиоце игре, у стартној постави за први меч у сезони није био скоро нико. Иако су сви датуми били познати месецима уназад, и кад је крај сезоне и кад је Светско првенство за омладинце и кад је Европско првенство за младе, и ко ће тамо путовати, и кад је старт 1. кола квалификација, и колико времена остаје за припреме (ни 20 дана), Звезда је изабрала импровизацију, коју је састав Владимира Ваиса сурово казнио, па тако - осму сезону заредом - навијачи полажу наде у то да ће се, ако ништа друго, некакав успех направити у лиги и Купу.

Тако ће до даљег бити на адреси Љутице Богдана 1а, све док Звезда, као клуб и организација, не успе да оствари бар "к" од континуитета и престане да "ломи" себи кичму на сваких шест месеци ризичним вратоломијама на пољу куповине и продајте играча. Који су углавном значили само једно - друга места на табели и дугове.

Навијачи су тако дочекали да пре 25.000 на премијери у Београду утакмицу на најодговорнијим позицијама, у везном реду, почну момци који 2015. нису ни играли фудбал - Вукан Савићевић и Александар Ковачевић, да у стартних 11 буде човек који је, мртав 'ладан, окренуо леђа тиму у финишу прошле сезоне када је било најтеже носити црвено-бели дрес и, још горе, да у Џошуу Паркера буду полагане наде и за реванш сусрет у Алматију.

Утисак је да се у Звезди, бар до 22. јуна ове године и жреба за 1. коло квалификација за ЛЕ, упркос свим напорима да се обезбеди и лиценца и адекватан састав, није озбиљно схватио овај ранг такмичења и да је управо зато ту и завршен нов покушај да се "Маракана" на јесен испуни дупке бар три пута, попуни клупска каса, подигне вредност фудбалера, клуб врати на мапу Европе.

До неког следећег покушаја, ЈСЛ и Куп!

Коментари / 0

Оставите коментар