Analiza: Zvezdina Evropa ostala u Aziji! Slijede JSL i Kup!

Već 9. jula razbijen je još jedan pokušaj posrnulog kluba da napuni stadion i kasu utakmicama najesen i vrati se na mapu Evrope, gde negde i dalje piše - Bari 1991.

Fudbal 10.07.2015 | 00:00
Analiza: Zvezdina Evropa ostala u Aziji! Slijede JSL i Kup!

Fudbalski klub Crvena zvezda uspeo je za 13 meseci nešto što je bilo nepojmljivo tokom 69 uglavnom svetlih i ponosnih godina postojanja.

Pre godinu dana izbačen je iz Evrope odlukom čelnika UEFA prvi put u istoriji, a povratak na evropsku scenu, gde i dalje piše "Bari 1991", obeležen je sa 180 minuta nekompetentnog fudbala i četiri gola u mreži za najraniju eliminaciju ikada.

Već 9. jula.

Kako, ili bolje reći - zašto se to dogodilo?

Jednostavno, kompletan klub, a samim tim i takmičarski pogon, ušao je u sezonu 2015/16 nespreman čak i za iskušenje zvano 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Posle dva gola u Beogradu, kazahstanski Kairat smestio je dve lopte u mrežu crveno-belih i u 4.500 kilometara udaljenom Almatiju, pre nego što je slavni srpski klub ugrabio utehu u pogotku sa bele tačke kada je već bio izbačen iz nadmetanja:

Kairat - Crvena zvezda 2:1 (1:0), uz dve asistencije, za odbranu Miodraga Božovića, nezaustavljivog Žerara Goua, strelca spektakularnog gola "makazicama" za vođstvo žuto-crnih pre sedam dana na Stadionu "Rajko Mitić".

Gou je u 29. minutu asistirao svom kapitenu Baujrzanu Islamkanu, a potom u drugom poluvremenu povezao sa golom Islambeka Kvata. Tek pred kraj, jedan od retkih koji može da se pogleda u ogledalo i kaže da je dao sve i da je to bilo vredno dresa koji nosi, Aleksandar Katai, srušen je u šesnaestercu, a Vukan Savićević u 85. minutu sigurnim udarcem sa bele tačke postavio konačnih - 4:1.

Novi trener Božović, koji je nemušto posle prvog meča prozborio da "cilj ove sezone uopšte nije bila Evropa", kao i njegov nespremno-neuigran sastav, nemaju za čim da žale. Žreb ih je, hronično već, poslao i na spremnijeg i na kvalitetnijeg protivnika, a ove godine i na najdalji mogući put u evro-kupovima, tako da se njihov pohod ka Evropi zapravo završio u srcu - Azije!

Međutim, čelnici vicešampiona Srbije imaju za čim da žale, a to su svi napori i silna sredstva uložena u evro-licencu i sastav Crvene zvezde, koji to i nije, jer gro pojačanja za sezonu velikih očekivanja nisu stigla na vreme da polete ka Bakuu, a od Bakua ka Almatiju. Ovaj dvomeč sa klubom koji se još u srpskoj prestonici raspitivao za neke od vedeta u crveno-belom, pokazao je da je Zvezda za letnju sezonu morala da se sprema - na zimu!

I da za sve ostalo, apsolutno, nije bilo ni vremena, ni prostora. To su pokazale i dve utakmice u kojima je naš predstavnik nadjačan u svakom važnom segmentu fudbalske igre.

Ali, nije moralo da bude tako da od igrača koji su prošlog proleća odigrali najveći broj takmičarskih minuta, a tu pre svega mislimo na nosioce igre, u startnoj postavi za prvi meč u sezoni nije bio skoro niko. Iako su svi datumi bili poznati mesecima unazad, i kad je kraj sezone i kad je Svetsko prvenstvo za omladince i kad je Evropsko prvenstvo za mlade, i ko će tamo putovati, i kad je start 1. kola kvalifikacija, i koliko vremena ostaje za pripreme (ni 20 dana), Zvezda je izabrala improvizaciju, koju je sastav Vladimira Vaisa surovo kaznio, pa tako - osmu sezonu zaredom - navijači polažu nade u to da će se, ako ništa drugo, nekakav uspeh napraviti u ligi i Kupu.

Tako će do daljeg biti na adresi Ljutice Bogdana 1a, sve dok Zvezda, kao klub i organizacija, ne uspe da ostvari bar "k" od kontinuiteta i prestane da "lomi" sebi kičmu na svakih šest meseci rizičnim vratolomijama na polju kupovine i prodajte igrača. Koji su uglavnom značili samo jedno - druga mesta na tabeli i dugove.

Navijači su tako dočekali da pre 25.000 na premijeri u Beogradu utakmicu na najodgovornijim pozicijama, u veznom redu, počnu momci koji 2015. nisu ni igrali fudbal - Vukan Savićević i Aleksandar Kovačević, da u startnih 11 bude čovek koji je, mrtav 'ladan, okrenuo leđa timu u finišu prošle sezone kada je bilo najteže nositi crveno-beli dres i, još gore, da u Džošuu Parkera budu polagane nade i za revanš susret u Almatiju.

Utisak je da se u Zvezdi, bar do 22. juna ove godine i žreba za 1. kolo kvalifikacija za LE, uprkos svim naporima da se obezbedi i licenca i adekvatan sastav, nije ozbiljno shvatio ovaj rang takmičenja i da je upravo zato tu i završen nov pokušaj da se "Marakana" na jesen ispuni dupke bar tri puta, popuni klupska kasa, podigne vrednost fudbalera, klub vrati na mapu Evrope.

Do nekog sledećeg pokušaja, JSL i Kup!

Komentari / 0

Ostavite komentar