У припреми закон о "дисциплини" одборника

Скупштинска превирања на локалном нивоу ускоро би могла бити прошлост. У Министарству управе и локалне самоуправе за БН телевизију је потврђено да се ради нови Закон о локалној самоуправи.

Република Српска 09.07.2015 | 20:53
У припреми закон о "дисциплини" одборника

Какве се новине припремају за БН је открила министа Лејла Решић.

Радне групе увелико раде на тексту а Нацрт ће пред послницима бити већ у септембру. Све чешће промјене скупштинских већина, блокаде општина и празни буџети били су окидач да ресорно министартсво одлучи да уведе нова правила функционисања.

Пат позиције у којима се, између осталих, сада налази општина Градишка по новом Закону више неће бити могуће.

Новим Закона биће прецизно дефинисано и понашање одборника. За оне који не буду играли по новим правилима - предвиђене су и санкције. Министарство, односно, Влада овај пут ће држати све конце у својим рукама.

У будуће јасно ће бити прописано када и под којим условима може да се распише референдум. Расипања новца из општинске касе - више неће бити.

У општини Шипово недавно је дошло до превирања, тачније, формирања нове већине и опозива начелника.

Ипак, Милорад Ћирко је остао на челу општине. Каже да је било крајње вријеме да се донесе нови Закон и потегне питање одговорности.

Исто мисли и начелник општине Кнежево Боре Шкељић који је упркос референдум задржао начелничку фотељу. Очекује да ће се новим Законом, прије свега, стати у крај одборницима који су до сада радили искључиво из личних интереса.

Закон о локалној самоуправи донесен је 2005. До измјена је дошло прије двије године – међутим, испоставило се, да ни то није увело ред у фунционисање локалних заједница.

Уколико нови Закон прође у Парламенту Српске, примјена на терену могла би бити већ на прољеће следеће године.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

засто

09.07.2015 19:09

Нека одборници у Невесињу поставе питање у вези пљацки, које је урадио бивси нацелник а сада застицени нацелников савјетник. Брука и срамота. Сваки дан град закицен осване истинама о његовим прљавим работама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

09.07.2015 21:20

"Расипање новца из опстинске касе висе неце бити"... Наравно да неце... бити новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга и

10.07.2015 05:10

Само да се укину одборничке накнаде па да видиш колике би листе биле на изборима,а онда онај који буде изабран за одборника значи да ће баш да ради за СВОЈ ГРАД а не да сједи као пањ.

ОДГОВОРИТЕ