U pripremi zakon o "disciplini" odbornika

Skupštinska previranja na lokalnom nivou uskoro bi mogla biti prošlost. U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave za BN televiziju je potvrđeno da se radi novi Zakon o lokalnoj samoupravi.

Republika Srpska 09.07.2015 | 20:53
U pripremi zakon o "disciplini" odbornika

Kakve se novine pripremaju za BN je otkrila minista Lejla Rešić.

Radne grupe uveliko rade na tekstu a Nacrt će pred poslnicima biti već u septembru. Sve češće promjene skupštinskih većina, blokade opština i prazni budžeti bili su okidač da resorno ministartsvo odluči da uvede nova pravila funkcionisanja.

Pat pozicije u kojima se, između ostalih, sada nalazi opština Gradiška po novom Zakonu više neće biti moguće.

Novim Zakona biće precizno definisano i ponašanje odbornika. Za one koji ne budu igrali po novim pravilima - predviđene su i sankcije. Ministarstvo, odnosno, Vlada ovaj put će držati sve konce u svojim rukama.

U buduće jasno će biti propisano kada i pod kojim uslovima može da se raspiše referendum. Rasipanja novca iz opštinske kase - više neće biti.

U opštini Šipovo nedavno je došlo do previranja, tačnije, formiranja nove većine i opoziva načelnika.

Ipak, Milorad Ćirko je ostao na čelu opštine. Kaže da je bilo krajnje vrijeme da se donese novi Zakon i potegne pitanje odgovornosti.

Isto misli i načelnik opštine Kneževo Bore Škeljić koji je uprkos referendum zadržao načelničku fotelju. Očekuje da će se novim Zakonom, prije svega, stati u kraj odbornicima koji su do sada radili isključivo iz ličnih interesa.

Zakon o lokalnoj samoupravi donesen je 2005. Do izmjena je došlo prije dvije godine – međutim, ispostavilo se, da ni to nije uvelo red u funcionisanje lokalnih zajednica.

Ukoliko novi Zakon prođe u Parlamentu Srpske, primjena na terenu mogla bi biti već na proljeće sledeće godine.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zasto

09.07.2015 19:09

Neka odbornici u Nevesinju postave pitanje u vezi pljacki, koje je uradio bivsi nacelnik a sada zasticeni nacelnikov savjetnik. Bruka i sramota. Svaki dan grad zakicen osvane istinama o njegovim prljavim rabotama

ODGOVORITE
Name

Logika...

09.07.2015 21:20

"Rasipanje novca iz opstinske kase vise nece biti"... Naravno da nece... biti novca.

ODGOVORITE
Name

čaruga i

10.07.2015 05:10

Samo da se ukinu odborničke naknade pa da vidiš kolike bi liste bile na izborima,a onda onaj koji bude izabran za odbornika znači da će baš da radi za SVOJ GRAD a ne da sjedi kao panj.

ODGOVORITE