Почела ексхумација тијела из јаме Радача

Ти­мо­ви Аген­ци­је за ис­тра­ге и за­шти­ту БиХ (СИПА), Ми­нис­тар­ства уну­трашњих по­сло­ва (МУП) Републике Српске и Фе­де­рал­не упра­ве по­ли­ци­је (ФУП) отпо­че­ли су под над­зо­ром Ту­жи­лаш­тва БиХ по­тра­гу за пос­мртним ос­та­ци­ма жрта­ва ра­тних зло­чи­на из ја­ме Ра­да­ча код Мос­та­ра.

Босна и Херцеговина 09.07.2015 | 14:45
Почела ексхумација тијела из јаме Радача

"Глас Српске" ра­ни­је је обја­вио да се у тој ја­ми пре­ма по­уз­да­ним ин­фор­ма­ци­ја­ма на­ла­зе пос­мртни ос­та­ци 200 до 300 уби­је­них Срба и Бошњака. Ту би, пре­ма при­купљеној до­ку­мен­та­ци­ји, тре­ба­ло да се на­ла­зе пос­мртни ос­та­ци ло­кал­них Срба и Бошњака, али и ти­је­ла са­ра­јев­ских Срба и Бошњака из Сто­ца и средње Бо­сне.

Ту­жи­лаш­тво БиХ са­оп­шти­ло је да се, пре­ма при­купљеним до­ка­зи­ма и са­знањима, на тој ло­ка­ци­ји на­ла­зе пос­мртни ос­та­ци ве­ћег бро­ја жрта­ва, угла­вном српске и бошња­чке на­ци­онал­нос­ти, уби­је­них од 1992. до 1995. го­ди­не.

- С об­зи­ром на то да су ти­је­ла ра­ди скри­вања до­ка­за ба­ца­на у ја­му и на­кон то­га по­си­па­на гра­ђе­вин­ским отпа­дом, ра­зним дру­гим ма­те­ри­ја­ли­ма и ек­спло­зи­вним на­пра­ва­ма, а да је ду­би­на ја­ме нај­мање 80 ме­та­ра, то изу­зе­тно оте­жа­ва по­тра­гу за пос­мртним ос­та­ци­ма - ис­та­кли су у Ту­жи­лаш­тву БиХ.

До­да­ли су да су ин­тен­зи­ви­ра­не акти­внос­ти на ек­сху­ма­ци­ји и да у њима учес­тву­ју спе­ци­јал­ни и ал­пи­нис­ти­чки ти­мо­ви СИПА, МУП-а РС и ФУП-а, ко­ји су до­шли до ду­би­не од 60 ме­та­ра.

- У на­ре­дним да­ни­ма тре­ба­ло би да до­ђу до ду­би­не од 70 до 80 ме­та­ра, гдје се оче­ку­је про­на­ла­зак пос­мртних ос­та­та­ка ви­ше жрта­ва ра­тних зло­чи­на. Ти­мо­ви се у пре­тра­зи ја­ме ро­ти­ра­ју у пе­то­дне­вним смје­на­ма, јер је ри­јеч о сло­же­ном по­слу - до­да­ли су у Ту­жи­лаш­тву БиХ.

На­ве­де­но је да су акти­внос­ти­ма при­сус­тво­ва­ли и шеф Одјељења за ис­тра­ге и по­дршку свје­до­ци­ма Ту­жи­лаш­тва Але­ксан­дар Фа­лаџић и пос­ту­па­ју­ћи ту­жи­лац и шеф од­сје­ка у По­се­бном одјељењу за ра­тне зло­чи­не Стан­ко Бла­гић са сво­јим са­ра­дни­ком.

Са­го­вор­ник "Гла­са Српске" из Ту­жи­лаш­тва БиХ ка­же да сви де­таљи не­ће би­ти по­зна­ти ни не­по­сре­дно на­кон ек­сху­ма­ци­је, јер ће тре­ба­ти вре­ме­на да се ут­врди да ли је би­ло пре­мје­штања пос­мртних ос­та­та­ка и да бу­де обављена ДНК ана­ли­за, ако у ја­ми бу­ду про­на­ђе­ни пос­мртни ос­та­ци нес­та­лих.

Пред­сје­дник Удру­жења нес­та­лих са­ра­јев­ско-ро­ма­ниј­ске ре­ги­је Ми­лан Ман­дић тврди да се у Ра­да­чи на­ла­зе и ти­је­ла Срба уби­је­них то­ком ра­та у са­ра­јев­ским на­сељима По­фа­ли­ћи, Ве­ле­ши­ћи, Бу­ћа по­ток и Бољаков по­ток. Ка­же да су та ти­је­ла прво­би­тно би­ла за­ко­па­на изнад са­ра­јев­ске Мљека­ре, за шта пос­то­је свје­до­ци.

- У Ра­да­чи се на­ла­зе и ти­је­ла Срба уби­је­них у Мос­та­ру, Ја­бла­ни­ци, Коњицу, Бра­ди­ни и до­ли­ни ри­је­ке Не­ре­тве, те ти­је­ла Бошњака из те ре­ги­је. Ри­јеч је о ци­вил­ним жртва­ма - ка­же Ман­дић.

Он је 2008. го­ди­не Ин­сти­ту­ту за нес­та­ла ли­ца БиХ упу­тио зах­тјев за ек­сху­ма­ци­ју у Ра­да­чи, по­сли­је че­га су из те ја­ме изва­ђе­ни пос­мртни ос­та­ци че­ти­ри осо­бе.

- По­сли­је то­га ја­ма је за­тво­ре­на, а за­тим су ту до­ве­за­на и ба­че­на ти­је­ла са­ра­јев­ских Срба. Ра­до­ви су по­но­во отпо­че­ли на наш зах­тјев, али је убрзо све за­ус­тављено због ло­шег вре­ме­на. Ек­сху­ма­ци­ја ни­кад ни­је нас­тављена до са­да. Нас­та­вак ек­сху­ма­ци­је у Ра­да­чи да­је на­ду да ће ек­сху­ма­ци­је би­ти нас­тављене и на де­по­ни­ји у Бу­ћа по­то­ку, Ка­за­ни­ма и Али­па­ши­ном пољу у Са­ра­је­ву, те на Озре­ну и у Сре­бре­ни­ци - ка­же Ман­дић.

Ту­жи­лаш­тво за ра­тне зло­чи­не Срби­је са­оп­шти­ло је да ће пру­жи­ти по­моћ ко­ле­га­ма у Ту­жи­лаш­тву БиХ у ве­зи са зах­тје­вом за дос­тављање ин­фор­ма­ци­ја у пре­дме­ту "Ја­ма Ра­да­ча", у ко­јем је ос­тва­ре­на ко­му­ни­ка­ци­ја и са­радња два ту­жи­лаш­тва.

"Глас Српске" обја­вио је ра­ни­је да је Ту­жи­лаш­тво БиХ убрза­ло ис­тра­гу зло­чи­на по­чињених то­ком ра­та у Хер­це­го­ви­ни те да је под лу­пом 15 ли­ца осумњиче­них за зло­чи­не по­чињене над Срби­ма.

Но­вац

Ту­жи­лаш­тво БиХ је на­ве­ло да во­де акти­внос­ти с циљем да око 60.000 КМ до­зна­че­них за ек­сху­ма­ци­је Ту­жи­лаш­тву Хер­це­го­ва­чко-не­ре­тван­ског кан­то­на бу­де пре­ус­мје­ре­но Ту­жи­лаш­тву БиХ да би про­цес ек­сху­ма­ци­је у ја­ми Ра­да­ча био ус­пје­шно окон­чан.

- Тај ком­пли­ко­ва­ни про­цес због ан­га­жма­на ве­ћег бро­ја осо­ба за­хти­је­ва ве­ли­ка сред­ства - на­ве­ли су у Ту­жи­лаш­тву БиХ.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Радача

09.07.2015 12:48

Нажалост, ми смо заједно само кад смо мртви, а кад смо живи, гледамо да се поубијамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емир

09.07.2015 14:02

Лијепо рецено, парадоксална истина. Сви смо тога свјесни а опет сом толико тупави на се томе не знамо супротставити. Мозда и нисмо толико интелигентни кад нам негативне емоције тако лако надвалдадају разум.

Name

Недостају убице

09.07.2015 12:57

О томе да су то Хрвати сути се. Мислим на Хануму и Оливера Твиста. Пита га она сва у бјесу 1994. да казе да ли је он цетник. Он се правда да није и сад видим да није. Видим да је она стара је.ана дроља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.07.2015 13:01

Нема пара нема лесева, Дзаба је глувоме саптати а лудога саветовати Бујрум за копаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ничија

09.07.2015 13:06

"У Ра­да­чи се на­ла­зе и ти­је­ла Срба уби­је­них у Мос­та­ру, Ја­бла­ни­ци, Коњицу, Бра­ди­ни и до­ли­ни ри­је­ке Не­ре­тве, те ти­је­ла Бошњака из те ре­ги­је. Ри­јеч је о ци­вил­ним жртва­ма - ка­же Ман­дић. Он је 2008. го­ди­не Ин­сти­ту­ту за нес­та­ла ли­ца БиХ упу­тио зах­тјев за ек­сху­ма­ци­ју у Ра­да­чи, по­сли­је че­га су из те ја­ме изва­ђе­ни пос­мртни ос­та­ци че­ти­ри осо­бе. - По­сли­је то­га ја­ма је за­тво­ре­на, а за­тим су ту до­ве­за­на и ба­че­на ти­је­ла са­ра­јев­ских Срба. Ра­до­ви су по­но­во отпо­че­ли на наш зах­тјев, али је убрзо све за­ус­тављено због ло­шег вре­ме­на. Ек­сху­ма­ци­ја ни­кад ни­је нас­тављена до са­да". "Сарајевски Срби су напустили град јер им је тако наредио Караџић", тако говоре муслимански политичари. Радачу не спомињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

09.07.2015 14:44

Органозовано, систематски са јасним циљем,протјерај, уништи и уклони трагове. И послије 20 година нема правде ни кривца.Зашто, има ли одговора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

09.07.2015 15:14

Све писе ал неписе које поубијо ове људе.?Да нису ванземаљци.

ОДГОВОРИТЕ