Počela ekshumacija tijela iz jame Radača

Ti­mo­vi Agen­ci­je za is­tra­ge i za­šti­tu BiH (SIPA), Mi­nis­tar­stva unu­trašnjih po­slo­va (MUP) Republike Srpske i Fe­de­ral­ne upra­ve po­li­ci­je (FUP) otpo­če­li su pod nad­zo­rom Tu­ži­laš­tva BiH po­tra­gu za pos­mrtnim os­ta­ci­ma žrta­va ra­tnih zlo­či­na iz ja­me Ra­da­ča kod Mos­ta­ra.

Bosna i Hercegovina 09.07.2015 | 14:45
Počela ekshumacija tijela iz jame Radača

"Glas Srpske" ra­ni­je je obja­vio da se u toj ja­mi pre­ma po­uz­da­nim in­for­ma­ci­ja­ma na­la­ze pos­mrtni os­ta­ci 200 do 300 ubi­je­nih Srba i Bošnjaka. Tu bi, pre­ma pri­kupljenoj do­ku­men­ta­ci­ji, tre­ba­lo da se na­la­ze pos­mrtni os­ta­ci lo­kal­nih Srba i Bošnjaka, ali i ti­je­la sa­ra­jev­skih Srba i Bošnjaka iz Sto­ca i srednje Bo­sne.

Tu­ži­laš­tvo BiH sa­op­šti­lo je da se, pre­ma pri­kupljenim do­ka­zi­ma i sa­znanjima, na toj lo­ka­ci­ji na­la­ze pos­mrtni os­ta­ci ve­ćeg bro­ja žrta­va, ugla­vnom srpske i bošnja­čke na­ci­onal­nos­ti, ubi­je­nih od 1992. do 1995. go­di­ne.

- S ob­zi­rom na to da su ti­je­la ra­di skri­vanja do­ka­za ba­ca­na u ja­mu i na­kon to­ga po­si­pa­na gra­đe­vin­skim otpa­dom, ra­znim dru­gim ma­te­ri­ja­li­ma i ek­splo­zi­vnim na­pra­va­ma, a da je du­bi­na ja­me naj­manje 80 me­ta­ra, to izu­ze­tno ote­ža­va po­tra­gu za pos­mrtnim os­ta­ci­ma - is­ta­kli su u Tu­ži­laš­tvu BiH.

Do­da­li su da su in­ten­zi­vi­ra­ne akti­vnos­ti na ek­shu­ma­ci­ji i da u njima učes­tvu­ju spe­ci­jal­ni i al­pi­nis­ti­čki ti­mo­vi SIPA, MUP-a RS i FUP-a, ko­ji su do­šli do du­bi­ne od 60 me­ta­ra.

- U na­re­dnim da­ni­ma tre­ba­lo bi da do­đu do du­bi­ne od 70 do 80 me­ta­ra, gdje se oče­ku­je pro­na­la­zak pos­mrtnih os­ta­ta­ka vi­še žrta­va ra­tnih zlo­či­na. Ti­mo­vi se u pre­tra­zi ja­me ro­ti­ra­ju u pe­to­dne­vnim smje­na­ma, jer je ri­ječ o slo­že­nom po­slu - do­da­li su u Tu­ži­laš­tvu BiH.

Na­ve­de­no je da su akti­vnos­ti­ma pri­sus­tvo­va­li i šef Odjeljenja za is­tra­ge i po­dršku svje­do­ci­ma Tu­ži­laš­tva Ale­ksan­dar Fa­ladžić i pos­tu­pa­ju­ći tu­ži­lac i šef od­sje­ka u Po­se­bnom odjeljenju za ra­tne zlo­či­ne Stan­ko Bla­gić sa svo­jim sa­ra­dni­kom.

Sa­go­vor­nik "Gla­sa Srpske" iz Tu­ži­laš­tva BiH ka­že da svi de­talji ne­će bi­ti po­zna­ti ni ne­po­sre­dno na­kon ek­shu­ma­ci­je, jer će tre­ba­ti vre­me­na da se ut­vrdi da li je bi­lo pre­mje­štanja pos­mrtnih os­ta­ta­ka i da bu­de obavljena DNK ana­li­za, ako u ja­mi bu­du pro­na­đe­ni pos­mrtni os­ta­ci nes­ta­lih.

Pred­sje­dnik Udru­ženja nes­ta­lih sa­ra­jev­sko-ro­ma­nij­ske re­gi­je Mi­lan Man­dić tvrdi da se u Ra­da­či na­la­ze i ti­je­la Srba ubi­je­nih to­kom ra­ta u sa­ra­jev­skim na­seljima Po­fa­li­ći, Ve­le­ši­ći, Bu­ća po­tok i Boljakov po­tok. Ka­že da su ta ti­je­la prvo­bi­tno bi­la za­ko­pa­na iznad sa­ra­jev­ske Mljeka­re, za šta pos­to­je svje­do­ci.

- U Ra­da­či se na­la­ze i ti­je­la Srba ubi­je­nih u Mos­ta­ru, Ja­bla­ni­ci, Konjicu, Bra­di­ni i do­li­ni ri­je­ke Ne­re­tve, te ti­je­la Bošnjaka iz te re­gi­je. Ri­ječ je o ci­vil­nim žrtva­ma - ka­že Man­dić.

On je 2008. go­di­ne In­sti­tu­tu za nes­ta­la li­ca BiH upu­tio zah­tjev za ek­shu­ma­ci­ju u Ra­da­či, po­sli­je če­ga su iz te ja­me izva­đe­ni pos­mrtni os­ta­ci če­ti­ri oso­be.

- Po­sli­je to­ga ja­ma je za­tvo­re­na, a za­tim su tu do­ve­za­na i ba­če­na ti­je­la sa­ra­jev­skih Srba. Ra­do­vi su po­no­vo otpo­če­li na naš zah­tjev, ali je ubrzo sve za­us­tavljeno zbog lo­šeg vre­me­na. Ek­shu­ma­ci­ja ni­kad ni­je nas­tavljena do sa­da. Nas­ta­vak ek­shu­ma­ci­je u Ra­da­či da­je na­du da će ek­shu­ma­ci­je bi­ti nas­tavljene i na de­po­ni­ji u Bu­ća po­to­ku, Ka­za­ni­ma i Ali­pa­ši­nom polju u Sa­ra­je­vu, te na Ozre­nu i u Sre­bre­ni­ci - ka­že Man­dić.

Tu­ži­laš­tvo za ra­tne zlo­či­ne Srbi­je sa­op­šti­lo je da će pru­ži­ti po­moć ko­le­ga­ma u Tu­ži­laš­tvu BiH u ve­zi sa zah­tje­vom za dos­tavljanje in­for­ma­ci­ja u pre­dme­tu "Ja­ma Ra­da­ča", u ko­jem je os­tva­re­na ko­mu­ni­ka­ci­ja i sa­radnja dva tu­ži­laš­tva.

"Glas Srpske" obja­vio je ra­ni­je da je Tu­ži­laš­tvo BiH ubrza­lo is­tra­gu zlo­či­na po­činjenih to­kom ra­ta u Her­ce­go­vi­ni te da je pod lu­pom 15 li­ca osumnjiče­nih za zlo­či­ne po­činjene nad Srbi­ma.

No­vac

Tu­ži­laš­tvo BiH je na­ve­lo da vo­de akti­vnos­ti s ciljem da oko 60.000 KM do­zna­če­nih za ek­shu­ma­ci­je Tu­ži­laš­tvu Her­ce­go­va­čko-ne­re­tvan­skog kan­to­na bu­de pre­us­mje­re­no Tu­ži­laš­tvu BiH da bi pro­ces ek­shu­ma­ci­je u ja­mi Ra­da­ča bio us­pje­šno okon­čan.

- Taj kom­pli­ko­va­ni pro­ces zbog an­ga­žma­na ve­ćeg bro­ja oso­ba za­hti­je­va ve­li­ka sred­stva - na­ve­li su u Tu­ži­laš­tvu BiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Radača

09.07.2015 12:48

Nažalost, mi smo zajedno samo kad smo mrtvi, a kad smo živi, gledamo da se poubijamo.

ODGOVORITE
Name

Emir

09.07.2015 14:02

Lijepo receno, paradoksalna istina. Svi smo toga svjesni a opet som toliko tupavi na se tome ne znamo suprotstaviti. Mozda i nismo toliko inteligentni kad nam negativne emocije tako lako nadvaldadaju razum.

Name

Nedostaju ubice

09.07.2015 12:57

O tome da su to Hrvati suti se. Mislim na Hanumu i Olivera Tvista. Pita ga ona sva u bjesu 1994. da kaze da li je on cetnik. On se pravda da nije i sad vidim da nije. Vidim da je ona stara je.ana drolja.

ODGOVORITE
Name

Serafim

09.07.2015 13:01

Nema para nema leseva, Dzaba je gluvome saptati a ludoga savetovati Bujrum za kopace.

ODGOVORITE
Name

Ničija

09.07.2015 13:06

"U Ra­da­či se na­la­ze i ti­je­la Srba ubi­je­nih u Mos­ta­ru, Ja­bla­ni­ci, Konjicu, Bra­di­ni i do­li­ni ri­je­ke Ne­re­tve, te ti­je­la Bošnjaka iz te re­gi­je. Ri­ječ je o ci­vil­nim žrtva­ma - ka­že Man­dić. On je 2008. go­di­ne In­sti­tu­tu za nes­ta­la li­ca BiH upu­tio zah­tjev za ek­shu­ma­ci­ju u Ra­da­či, po­sli­je če­ga su iz te ja­me izva­đe­ni pos­mrtni os­ta­ci če­ti­ri oso­be. - Po­sli­je to­ga ja­ma je za­tvo­re­na, a za­tim su tu do­ve­za­na i ba­če­na ti­je­la sa­ra­jev­skih Srba. Ra­do­vi su po­no­vo otpo­če­li na naš zah­tjev, ali je ubrzo sve za­us­tavljeno zbog lo­šeg vre­me­na. Ek­shu­ma­ci­ja ni­kad ni­je nas­tavljena do sa­da". "Sarajevski Srbi su napustili grad jer im je tako naredio Karadžić", tako govore muslimanski političari. Radaču ne spominju.

ODGOVORITE
Name

kameleon

09.07.2015 14:44

Organozovano, sistematski sa jasnim ciljem,protjeraj, uništi i ukloni tragove. I poslije 20 godina nema pravde ni krivca.Zašto, ima li odgovora?

ODGOVORITE
Name

posten

09.07.2015 15:14

Sve pise al nepise koje poubijo ove ljude.?Da nisu vanzemaljci.

ODGOVORITE