Њемачки медији пуни хвале за Србију

Посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, прва после четири године, важи за сигнал подршке Србији - земљи кандидату за Европску унију (ЕУ), оцењују немачки медији ову посету и наводе да је српски премијер Александар Вучић добио похвале за своју политику и да се, када је реч о Србији, укупно ради о напретку.

Србија 09.07.2015 | 12:52
Њемачки медији пуни хвале за Србију

Меркел је у Београду потврдила српском премијеру да "скоро све ради исправно, чак и при шкакљивим преговорима са бившом српском провинцијом Косово, чију независност Београд није признао", јавила је немачка телевизија АРД о посети Меркелове, преносећи њене речи о српској спремности за компромис "како би се постигла трајна и стабилна ситуација".

"Напредак за Србију - земљу кандидата за ЕУ", јавила је ова телевизија, оцењујући да се некадашња немирна земља представља сада, у несигурним временима, као фактор стабилности и поуздани партнер на Балкану.

"Привредне реформе које је земља започела доносе, до душе, болне резове у зарадама и пензијама, отпуштања и затварања нерентабилних фабрика, али такође и редуковање српског буџетског дефицита и раст", преноси АРД.

Телевизија наводи Вучићеве речи да тим мерама "нико није одушевљен или задовољан", али да ће, "међутим, коначни резултат бити пуно бољи, него са лаким мерама, попут задуживања".

"Грчка је наш пријатељ, али ми смо изабрали један други пут и ја сам убеђен да ће он дати добар резултат за Србију", преноси АРД Вучићеве речи и додаје да Србија сада, међутим, има још један проблем.

Број избеглица све већи

"То је растући број избеглица, пошто људи из кризних области Сирије или Авганистана у све већем броју беже преко Балкана и ту је Србија земља у транзиту, где око 1.000 избеглица дневно долазе, између осталог, преко Грчке", преноси АРД и наводи да су те бројке изненадиле Меркелову.

"То значи да ми и овим земљама овде морамо помоћи", рекла је Меркелова у Београду, преноси АРД и наводи да се Вучић захвалио Меркеловој као кључној фигури при стабилизацији односа на Балкану.

"У бившој Палати федерације нагласио је шеф српске владе своју одлучност за наставак европског пута, а Меркелова је обећала да ће му при томе помоћи", преноси АРД и додаје да је, она, међутим оставила отворено питање када ће Србија моћи да рачуна на отварање првих преговарачких поглавља.

Посету Ангеле Меркел испратили сви српски медији

Немачки медији, такође, јављају да је Меркелова овом посетом Албанији, Србији и Босни хтела да покаже да се, упркос стања у Грчкој, Балкан не сме заборавити, а када је реч о Србији, указују и на традиционалну повезаност Срба и Руса и истичу да су на српским телевизијама синоћни термини били посвећен посети Меркелове.

Дневник "Рајнише пост" пише, такође, о подршци Србији и захвалности Меркелове српском премијеру за стабилност у региону, као и њеној похвали високе спремности на компромис Србије о косовском питању.

Србија жели да учи од Немачке

Лист преноси да је Вучић представио Немачку као најважнијег и најпоузданијег партнера и понавља да је он рекао да Србија жели да учи од Немачке.

"Балкан тоне у сиромаштво, неперспективност и репресију", оцењује политички магазин "Шпигл" ситуацију на Балкану и наводи да је Меркелова током своје посете желела да разговара о масовном бежању у Немачку и спречавању тога, али и да се постави трендовима ауторитативног државног вођења, при чему се, пре свега, помиње Македонија.

"Онај ко у Македонији критикује владу, живи опасно", пише овај утицајни магазин и наводи да се Македонија од некадашњег политичког примера земаља насталих на тлу бивше Југославије, са доласком шефа владе Николе Груевског, 2006. године, претворила у нешто друго. "Он је претворио земљу у ауторитарну државу са мафија-структурама", оцењује овај магазин.

Србија има подршку Ангеле Меркел

И немачки магазин "Штерн" пише о подршци коју је Меркелова изнела Србији, посебно, при преовладавању проблема са мигрантима и наводи да ће се она данас сусрести са шефом државе Томиславом Николићем.

Посета Меркелове Балкану, односно, Србији, била је тема и регионалне штампе, па тако "Либеркер нахрихтен" пише о подршци Србији у решењу проблема са избеглицама које пристижу из кризних подручја Сирије и других земаља.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дрекавац

09.07.2015 11:25

Јадан је онај кога Германи хвале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

09.07.2015 11:32

Они хоће у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

09.07.2015 11:34

И ста цемо сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

09.07.2015 12:06

Прво се подмазе,па ували!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

09.07.2015 13:19

Јел Меркелова пољубила заставу Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сесељ

09.07.2015 13:44

Како није љубила кад добије електро привреду и телеком љубит це висе а видим вуциц престао плакат

ОДГОВОРИТЕ
Name

вид

09.07.2015 13:51

Јел' ово она на другој слици заспала ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

09.07.2015 16:03

Док играс како она казе бићеш добар Вуцицу! А ако престанеш играт бице опет бомбардовање! Како ми све заборављамо на брзину! Наше зртве нит ко спомиње нит кога интересују!!! Не знам само у коју нас пропаст хоћете одвест и ти и Додик кад је све пропало!! Једино душе наше да продате!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

09.07.2015 17:23

Колико га цене видели смо пре пар дана када су изруцивали Орица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

09.07.2015 17:49

Што више издаје све га више хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.07.2015 23:30

Повраћа ми се када видим ову фотографију. Када толко хвале Србију је ли је питао како је гласала у савјету Европе о резолицији за Сребреницу.

ОДГОВОРИТЕ