Бициклистима дозвољен пролаз на црвено

Бициклистима у Паризу биће дозвољено да прођу на црвено свјетло на појединим раскрсницама, након што су тестови показали да то неће изазвати несреће, саопштила је управа главног града Француске.

Свијет 09.07.2015 | 12:39
Бициклистима дозвољен пролаз на црвено

Посебни семафори за бициклисте биће постављени испод семафора за аутомобиле на неким мјестима. Додатни семафори показиваће када бициклиста може да скрене удесно или продужи право, чак и ако сија црвено свјетло за аутомобиле.

Париз, који је ове године оптерећен проблемом са смогом, покушава да подстакне што више људи да се кроз град крећу бициклима, пренио је Би-Би-Си.

Канцеларија градоначелника саопштила је да ће нови план бити реализован на појединим раскрсницама од јула до септембра и да ће то "побољшати проток бициклистичког саобраћаја".

Тестови из 2012. године показали су да омогућавање слободнијег кретања бициклиста смањује шансе за судар са аутомобилима.

Тамо гдје не буде семафора за бициклисте, возачи ових двоточкаша мораће да поштују уобичајене семафоре.

Упркос овој промјени, бициклисти неће имати првенство пролаза на путевима и мораће да поштују предност пјешака и осталих учесника у саобраћају у складу са досадашњим правилима.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

09.07.2015 14:06

До некле

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

09.07.2015 17:33

Пола це их заглавит

ОДГОВОРИТЕ