Biciklistima dozvoljen prolaz na crveno

Biciklistima u Parizu biće dozvoljeno da prođu na crveno svjetlo na pojedinim raskrsnicama, nakon što su testovi pokazali da to neće izazvati nesreće, saopštila je uprava glavnog grada Francuske.

Svijet 09.07.2015 | 12:39
Biciklistima dozvoljen prolaz na crveno

Posebni semafori za bicikliste biće postavljeni ispod semafora za automobile na nekim mjestima. Dodatni semafori pokazivaće kada biciklista može da skrene udesno ili produži pravo, čak i ako sija crveno svjetlo za automobile.

Pariz, koji je ove godine opterećen problemom sa smogom, pokušava da podstakne što više ljudi da se kroz grad kreću biciklima, prenio je Bi-Bi-Si.

Kancelarija gradonačelnika saopštila je da će novi plan biti realizovan na pojedinim raskrsnicama od jula do septembra i da će to "poboljšati protok biciklističkog saobraćaja".

Testovi iz 2012. godine pokazali su da omogućavanje slobodnijeg kretanja biciklista smanjuje šanse za sudar sa automobilima.

Tamo gdje ne bude semafora za bicikliste, vozači ovih dvotočkaša moraće da poštuju uobičajene semafore.

Uprkos ovoj promjeni, biciklisti neće imati prvenstvo prolaza na putevima i moraće da poštuju prednost pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju u skladu sa dosadašnjim pravilima.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

09.07.2015 14:06

Do nekle

ODGOVORITE
Name

xx

09.07.2015 17:33

Pola ce ih zaglavit

ODGOVORITE