Опа! Одговор великих: Фиба НЕЋЕ водити Евролигу!

ФИБА је у среду изнела скицу своје Евролиге. Одговор клубова је: "Нисмо спремни да се одрекнемо власништва".

Кошарка 09.07.2015 | 16:20
Опа! Одговор великих: Фиба НЕЋЕ водити Евролигу!

Према идеји кровне кошаркашке организације, најјаче евро-такмичење играло би 16 клубова, од којих би осам били власници А лиценце, док би четири места имали шампиони Италије, Француске, Немачке и Литваније, а преостала четири места попунили би квалификанти.

Предложени концепт ФИБА је да стални учесници буду Реал, Барселона, Фенербахче, ЦСКА, Макаби, Олимпијакос, Панатинаикос и Анадолу Ефес.

Међутим, да ли ће тако и бити? Хоће ли постојати таква лига? О свему томе питаће се и клубови.

С тим у вези, у среду увече, 11 представника клубова и компаније "ЕЦА", која води УЛЕБ Евролигу, писало је челницима ФИБА - председнику Тургају Демирелу и генералном секретару Патрику Бауману.

Највећи су се састали и написали писмо.

"Молимо вас да схватите ову поруку као наш званични одговор и као заједничку почетну позицију у преговорима о вашем предлогу ФИБА Евролиге. Захваљујемо вам на времену, енергији и раду који сте уложили у стварање овог предлога, појединачне разговоре са наших осам представника, као и у слање формалних понуда у писменој форми", започето је саопштење.

Кључни став клубова је да је немогуће правити било какво такмичење које није у њиховом власништву.

"15 година од оснивања 'Еуролеагуе Баскетбалл' (актуелне Евролиге), констатујемо да су клубови остали база и основ свих кошаркашких активности широм света. Уверени смо да клубови морају задржати власништво и контролу над такмичењем и нисмо спремни да се одрекнемо тога, јер је баш тај елемент био кључ развоја европског клупског такмичења у наведеном периоду".

"Користимо ову прилику да изнесемо свој захтев и да вас обавестимо да ће сви даљи разговори о будућности европских клупских такмичења морати да буду вођени у присуству свих нас, колективно. С тим у вези, формираћемо наредних дана свој комитет, који ће заступати ставове клубова и извршних функционера Евролиге", поручено је.

Што се тиче новог предлога - ФИБА Евролиге, окупљени клубови затражили су додатни период да размотре ту идеју.

"Потребно нам је неколико месеци да детаљно проучимо ваш дугачак предлог. Бићемо вам доступни за разговоре од 1. новембра 2015. Наш одговор представља један, заједнички глас, свих нас. Хвала вам, још једном, на интересовању за европску клупску кошарку и остајемо вам на располагању", пише у саопштењу.

Потписници:

Анадолу Ефес, Барселона, Фенербахче, Макаби, Олимпијакос, Олимпија, Панатинаикос, ЦСКА, Реал, Лаборал Кућа, Жалгирис и Ђорди Бертомеу, први човек Евролиге.

Коментари / 0

Оставите коментар