Opa! Odgovor velikih: Fiba NEĆE voditi Evroligu!

FIBA je u sredu iznela skicu svoje Evrolige. Odgovor klubova je: "Nismo spremni da se odreknemo vlasništva".

Košarka 09.07.2015 | 16:20
Opa! Odgovor velikih: Fiba NEĆE voditi Evroligu!

Prema ideji krovne košarkaške organizacije, najjače evro-takmičenje igralo bi 16 klubova, od kojih bi osam bili vlasnici A licence, dok bi četiri mesta imali šampioni Italije, Francuske, Nemačke i Litvanije, a preostala četiri mesta popunili bi kvalifikanti.

Predloženi koncept FIBA je da stalni učesnici budu Real, Barselona, Fenerbahče, CSKA, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos i Anadolu Efes.

Međutim, da li će tako i biti? Hoće li postojati takva liga? O svemu tome pitaće se i klubovi.

S tim u vezi, u sredu uveče, 11 predstavnika klubova i kompanije "ECA", koja vodi ULEB Evroligu, pisalo je čelnicima FIBA - predsedniku Turgaju Demirelu i generalnom sekretaru Patriku Baumanu.

Najveći su se sastali i napisali pismo.

"Molimo vas da shvatite ovu poruku kao naš zvanični odgovor i kao zajedničku početnu poziciju u pregovorima o vašem predlogu FIBA Evrolige. Zahvaljujemo vam na vremenu, energiji i radu koji ste uložili u stvaranje ovog predloga, pojedinačne razgovore sa naših osam predstavnika, kao i u slanje formalnih ponuda u pismenoj formi", započeto je saopštenje.

Ključni stav klubova je da je nemoguće praviti bilo kakvo takmičenje koje nije u njihovom vlasništvu.

"15 godina od osnivanja 'Euroleague Basketball' (aktuelne Evrolige), konstatujemo da su klubovi ostali baza i osnov svih košarkaških aktivnosti širom sveta. Uvereni smo da klubovi moraju zadržati vlasništvo i kontrolu nad takmičenjem i nismo spremni da se odreknemo toga, jer je baš taj element bio ključ razvoja evropskog klupskog takmičenja u navedenom periodu".

"Koristimo ovu priliku da iznesemo svoj zahtev i da vas obavestimo da će svi dalji razgovori o budućnosti evropskih klupskih takmičenja morati da budu vođeni u prisustvu svih nas, kolektivno. S tim u vezi, formiraćemo narednih dana svoj komitet, koji će zastupati stavove klubova i izvršnih funkcionera Evrolige", poručeno je.

Što se tiče novog predloga - FIBA Evrolige, okupljeni klubovi zatražili su dodatni period da razmotre tu ideju.

"Potrebno nam je nekoliko meseci da detaljno proučimo vaš dugačak predlog. Bićemo vam dostupni za razgovore od 1. novembra 2015. Naš odgovor predstavlja jedan, zajednički glas, svih nas. Hvala vam, još jednom, na interesovanju za evropsku klupsku košarku i ostajemo vam na raspolaganju", piše u saopštenju.

Potpisnici:

Anadolu Efes, Barselona, Fenerbahče, Makabi, Olimpijakos, Olimpija, Panatinaikos, CSKA, Real, Laboral Kuća, Žalgiris i Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige.

Komentari / 0

Ostavite komentar