Хил: Окренути леђа ускогрудној политици

Ово су озбиљна времена за Босну и Херцеговину и, уствари, за цијели регион, и тешко вријеме за мене јер одлазим из Амбасаде након три године. Искрено сам говорио о ситуацији овдје за вријеме мог мандата и тако ћу урадити и овдје, написао је у Блогу на сајту америчке амбасаде у БиХ, замјеника амбасадора САД у БиХ Николас Хил.

Босна и Херцеговина 08.07.2015 | 21:37
Хил: Окренути леђа ускогрудној политици

Не могу рећи да је земља значајно напредовала на путу реформи у протекле три године, али услови за постизање напретка и даље постоје. Фокус треба бити на унапређењу економије и отварању радних мјеста, те смањивању могућности за политичке странке да користе државна предузећа као средства за награђивање сљедбеника и извлачење готовине из њих.

Унапређење климе за инвестирање и увођење већег степена политичке и економске транспарентности кључни су за будућност ове земље. Пошто ове врсте реформи нису популарне код актуелних политичких странака, споро се долази до консензуса о стварним реформама.

Нажалост, етничке политике – које заједно са корупцијом чине двије стране исте медаље – и даље муче оне који желе да ова земља уђе у 21. вијек. Мада господин Додик то може тако схватити, ја не говорим само о махинацијама предсједника Републике Српске када осуђујем етничке политике.

Да би ова земља напредовала у будућности, три највеће странке које представљају три конститутивна народа – СДА, ХДЗ и СНСД – не морају одустајати од етничких питања, али их морају оставити по страни како би се посветиле хитном рјешавању економских проблема који уништавају животе грађана.

СДА је тренутно највећа странка која представља највећу етничку групу и у том смислу можда има највећу одговорност да пригрли више БиХ-оријентисану, а мање бошњачко-оријентисану платформу за напредак. Било истина или не, посматрачи, од којих су многи Бошњаци, кажу ми да је СДА тренутно чврсто под контролом старе гарде која жели промовисати ускогруднију, тврдолинијашку агенду.

Можда претјерујем, јер је на неки начин страначки предсједник Изетбеговић показао великодушност приликом успостављања коалиције са српским, а посебно са хрватским партнерима, али демографија земље налаже да СДА буде инклузивнија и да стално уважава мултиетничку реалност земље. Да ли је то оправдано или не, да ли је то резултат бесмислене политичке манипулације, оних који нису Бошњаци постају нервозни када говоре о будућности у држави у којој су у мањини.

Има примјера када би СДА могла показати већу приврженост мултиетничкој држави на много конкретнији начин.

Узмимо у обзир бесмислена препуцавања која су услиједила након хапшења Насера Орића у Швајцарској. Орић је изручен БиХ и треба бити процесуиран у потпуности у складу са законом. Да би трајно учврстило репутацију вјеродостојне институције, државно тужилаштво под вођством главног тужиоца за којег се увелико сматра да је под озбиљним утицајем бошњачких политичких снага, треба ревносно радити на детаљном сагледавању свих доказа и њиховом представљању суду.

Ако Орић буде проглашен кривим, ништа не би више учврстило кредибилитет државних институција од његовог слања у затвор. Такође, има притужби да у Тужилаштву ради превише слијепих сљедбеника СДА. Било да је то истина или не, СДА мора водити рачуна о перцепцији јавности и радити на томе да се она измијени. Слично томе, у договорима о подјели власти, СДА има водећу улогу у одабиру новог директора ОБА.

Позиција директора обавјештајне службе је веома осјетљиво питање за све грађане ове земље и СДА не би требала настојати на ту позицију поставити некога ко ће ову институцију претворити у инструмент странке.

Потреба за ширим консензусом

Прије десетак година сам службовао у Загребу и био запањен двостраначком подршком за евро-атлантску агенду, укључујући подршку тадашњег премијера Ивице Рачана и лидера опозиције Иве Санадера. Широки консензус политичких странака био је од кључне важности за брзи напредак Хрватске, прво према НАТО савезу, а потом и чланству у Европској Унији. Ово спомињем само зато јер се ради о невјероватном контрасту у поређењу са политиком Хрвата у БиХ данас која има тенденцију да буде самосажаљевајућа и неконструктивна.

И док Хрватима пријеко треба запослење и економске могућности, доминантно политичко руководство ХДЗ-а једва да се креће, стално вртећи причу о “неједнакости Хрвата” и како је треба ријешити реформом изборног закона. Реформа изборног закона јесте важна и она се мора свакако рјешавати у овој земљи да би ушла у ЕУ, али та реформа не мора потрошити сав кисеоник у просторији и онемогућити активности на много ургентнијим економским реформама које су овој земљи потребне, додаје Хил.

Страначки лидер и члан Предсједништва Човић је упоран у склапању договора, али је превише дистанциран од најновијих економских реформских активности. Једини економски приоритет којем је странка посветила пажњу након избора је именовање страначких људи у уносне одборе државних предузећа. А незаинтересираност коју показује према реформској агенди доприноси једино угрожавању положаја Хрвата у БиХ.

Хрвати, који готово сви имају пасоше ЕУ, у потрази са послом одлазе у друге дијелове Европе. Породице су раздвојене по генерацијским линијама. У поређењу с бројем Хрвата, они имају огроман политички утицај. Имају и огромне економске предности с обзиром на близину профитабилних приморских туристичких мјеста, па ипак наратив који посљедњих година користи ХДЗ је увелико негативан и ригидан. То се мора промијенити или ће водство ХДЗ-а ријешити “хрватско питање” другим средствима. Хрвати ће одлазити из ове земље и једино питање ће бити ко ће отићи посљедњи да погаси свјетла у Херцеговини, наводи Хил.

Једном ногом на аеродромској писти

На реформском путу земље највећа препрека је тренутно у Републици Српској, гдје предсједник Милорад Додик већ годинама игра улогу коју је тешко схватити. Био сам предодређен да будем наклоњен Додику. Први пут сам присуствовао разговорима о њему на састанку у Белом Двору у Београду, када је тадашњи амерички изасланик за Балкан разговарао са Слободаном Милошевићем о провођењу Дејтонског споразума.

На сваки помен Додиковог имена, србијански моћник би направио подругљиву гримасу, а моје поштовање према тада младом СНСД лидеру је расло. О Додику, наводном ратном шверцеру, причало се да се слаже са свима, а у доба када су етничке тензије биле на врхунцу он је био спас и лијек.

Речено ми је да се неки Бошњаци куну да им је његова интервенција спасила животе. Али, нажалост, шверцерски инстинкт је превладао, сматра замјеник амбасадора САД у БиХ Николас Хил.

Руковођење је постало стална трка за личну финансијску добит. Смјењивале су се приче о корупцији и кроз ту призму његово је понашање постајало све лакше за схватити и предвидјети. Заправо, прелако за предвидјети.

И баш као што је Милошевић на пола каријере од социјалистичког апартчика постао националистички хушкач зарад консолидације сопствене моћи, Додик је урадио исто – постајао је све ватренији у својој реторици док је корупција расла, а економија клизила у амбис. Стопа од 25% незапослености, 60% незапослености међу младима, пајдашки уговори о изградњи, Бобар банка – не постоји нити једна прича о лошем управљању са које се пажња не одвлачи ксенофобичном тирадом или именовањем школе по Радовану Караџићу.

Како јавност све више увиђа да је ова реторика неаутентична, Додик постаје нервознији. Предлаже референдум о правосуђу? Предвидивост његовог исхода је стопостотна, као и његова незаконитост. Предсједник РС жели да се одржи на власти. Жели да живи у свијету у којем је он тај који контролише судове, судије, тужиоце, полицију, ревизоре банака...претпостављам и ревизоре Интеграл инжињеринга, пише Хил у Блогу.

Да којим случајем његова запаљива реторика поново изазове изазове пожар у земљи, предсједник Републике Српске већ је једном ногом на аеродромској писти у Бањалуци. Већ сутра ће можда пити кафицу са Миром и Марком и причати о „папцима“ које су оставили на цједилу. Немојте се заваравати: националисти мотивисани похлепом могу бити изузетно опасни по народ којег тврде да штите.

Рођен сам у Београду и провео сам више од 12 година живота у овом региону и јако ми је стало до његове будућности. Никада нисам имао тако сјајне локалне колеге као што сам имао овдје, без обзира да ли су из Београда или Бања Луке, Сарајева или Загреба. Упознао сам велики број студената у региону захваљујући својој супрузи која је универзитетски професор језика. Сви су они паметни и домишљати и углавном без предрасуда.

Улице су сигурне, а људи искрени. Културу корупције је, нажалост, наметнула политичка елита. Али, способност политичке елите да манипулише јавним мнењем користећи етничку реторику као мамац постепено слаби. То данас можемо видјети у Бањалуци. То смо видјели након поплава прошле године.

Зато сам мало већи оптимиста данас него када сам стигао. Зато ова земља једног дана може бити енергична економска сила, њене планине рај за туристе, а њени градови центри за производњу софтwареа. Прије тога, међутим, пуно посла треба урадити.

Текст замјеника амбасадора САД у БиХ Николаса Хила на Блогу Амбасаде САД у БиХ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хаско

08.07.2015 20:01

100% тацна дијагноза нека овај народ добро процита и размисли кога сљеди и колико ће још дуго дозволити овима да манипулису сањим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

08.07.2015 20:21

Нема шта паметан си као и Хил.

Name

Драган

08.07.2015 20:36

Подрзавате Хасима Тација трговца органима и сав бјелосвјетски олос по свјету и насли сте нама паметовати за огромне паре!Бомбардовали нас осиромасеним уранијом и сада нам дрзи предавање!У памет Срби!

Name

зоро

08.07.2015 20:18

Е какву нам лекцију цовјек одрза најгоре је да је ово све истина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја!!!

09.07.2015 10:12

Исто је рекао и Босиц у висе наврата а и Тито је био странац па многи опет уздахну"док је био Тито"..А најзалосније сто неки гастабајтер сједи у Гразу и лапрда о подјели,који нормалан цовјек,отац зели да му дијете ратује да погине,остане инвалид,да му се куца запали да остане без игдје иста који нормалан цовјек??Лако из Свице прицат о рату а дјеца од свега сто знају знају само 3 прста дигнути(и опет казем среца по њих сто нису били овде за време бомбардовања да не прозивљавају те страхоте и да нису плакали за вама кад сте требали ици на линију а нисте)престаните сијати мрзњу кад вец у Свабији радите и с пакистанцем и са албанцом,хрватом и босњаком раме уз раме негдје на баустели,фирми итд.Угодан вам дан

Name

1

08.07.2015 20:20

Свака му је на мјесту.залосно је сто то писе странац

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

08.07.2015 20:29

...Хрвати јесу мајоризовани, изборни инзењеринг је у Босњака опсте место, подела са сто вецом децентрализацијом је неопходна јер би у супротном Босњаци смарали хрисцане док овима не пукне филм и онда...ајмо Јово на ново. Побогу, цовеце, о Босњацима говорис, не о Сведјанима

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.07.2015 20:37

Боље да је коментарисао договор Клинтон-Алија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

08.07.2015 20:44

Окренули би ми ледја,.. ал незгодан полозај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

08.07.2015 21:02

Хилл, прије пар дана си теревенчио с додиком на Угру. Немам воље ово све читати, више ти не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.07.2015 21:26

Једино рјешење је да се подјели БиХ. Зашто? Баш ове странке добијају изборе на ову приче о угрожености и краду до изнемоглости. Да тога нема слетиле би одмах са власти а примат би добиле економски орјетинсане странке. Можда овоме некоме звучи "сепаратистички" али није тако. Остала би економска сарадња отворене границе и нико неби мислио на оно на шта не треба и пустао да живот пролази поред нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АјдНеСери

09.07.2015 01:32

Како да подјелис? Како це моја роба из Требиња отици до Бања Луке? То су питали Додика на једном скупу прије пар година, непосредно послије оног окрсаја са Цедом. Казе Додик то је прва фаза и покварено се насмија. Погледам послије тога дуел са Цедом и примјетим да је и у том дуелу Миле рекао слицно. Цедо је рекао подјелом, ето исламске дрзаве у Европи, а Миле се насмија и казе то нама пустите.

Name

градишка

09.07.2015 04:34

Ви амери сте све ово и закували, само бјежите од нас, да вас,не видимо и не чујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.07.2015 06:32

Америка је обецана земља за Јевреје а не и за Американце који су зртве јеврејске исто као сто су и Југословени-комунисти били зртве југословенске. Америцки Јевреји праве зло по цитавом свету као и код нас, али упорно нападају Русију, Бог је изнедрио Кину и Русију као и Индију да направи равнотезу и одупру се америској пљацки и глобализму, кад ударају санкције Русији онда замислите ста раде другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иди

09.07.2015 18:36

Кад ће мо теби и сличним видјети леђа. Одлази крпељу.

ОДГОВОРИТЕ