Србија може да рачуна на подршку Берлина

Подржавамо реформе у Србији, које су показале прве позитивне резултате, поручила је немачка канцеларка. Меркелова представља најзначајнијег госта, рекао је премијер Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре. 

Србија 08.07.2015 | 20:10
Србија може да рачуна на подршку Берлина

Вучић је захвалио канцеларки на доприносу политици мира. Отварање поглавља са Србијом питање је времена, поручила је Меркелова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је на конференцији за медије да Србија може да рачуна на подршку Берлина када је реч о дијалогу с Приштином.

Меркелова је истакла да ће спремност српске стране на компромис бити узета у обзир приликом отварања поглавља, а да је питање времена када ће она бити отворена.

"Можете рачунати на подршку из Берлина. Видимо да тренутно постоји велика спремност и компромис са српске стране. То ћемо да истакнемо током дискусија унутар Европске уније. То није увек било тако током претходних година, али сада је ситуација таква и ми ћемо то позитивно оценити", рекла је Меркелова и додала да је "само питање времена" када ће бити отворена поглавља.

Премијер Александар Вучић, поздрављајући немачку канцеларку, рекао је да је она увек један од најзначајнијих гостију и да посебно жели да јој захвали што је веома допринела политици мира и добрих односа на Балкану.

Захваливши Меркеловој што је у Београду, између осталог и као жени која је "кључни играч у стабилизацији прилика на Балкану", Вучић је подсетио да су односи две земље, и политички и економски, све бољи.

Трговинска размена две земље достигла је три милијарде и 118 милиона евра. Немачка је, каже Вучић, и друга земља у коју Србија извози, а компаније те земље запошљавају 26.000 људи у Србији.

"Ми од Немачке не тражимо милостињу него помоћ у знању и да будемо марљиви као они, а да у економији будемо још успешнији", рекао је Вучић и додао да само у његовом кабинету има двоје саветника који су из Немачке.

Српски премијер указује на три значајне теме у разговорима са Меркеловом: Питања регионалне стабилности, економских реформи и евроинтеграција.

"Србија је одлучна да настави свој пут евроинтеграција и на том путу очекујемо велики утицај и значајну подршку немачке државе и Меркелове лично", истакао је Вучић.

Долазак Меркелове је велика част, велики и важан дан за Србију, додао је, а затим приметио да је за њега лично један од најважнијих дана у досадашњој политичкој каријери.

"Желим да захвалим госпођи Меркел што је у неку руку била стуб стабилности за све нас и што је кад смо имали проблеме налазила начин да помогне. И није ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србији иОдговарајући на питање новинара, Меркелова је рекла да Вучић не спроводи реформе јер се жели неком додварати, већ да се не би даље Србија заудуживала и да би имао више маневарског простора за инвестиције. ми смо на томе захвални", рекао је Вучић.

Отварање поглавља питање времена

Ангела Меркел је захвалила премијеру Вучићу за вишŠе иницијатива у правцу мира и стабилности у региону, и за спремност на компромис у дијалогу са Приштином.

"Конструктивност премијера Вучића у дијалогу с Приштином узећемо у обзир кад је реч о отварању поглавља", навела је Меркелова.

Подсећа да је перспектива приступања ЕУ за земље Западног Балкана отворена 2003. године. "У нашем је интересу мир на Западном Балкану, а заједничко чланство у ЕУ омогућава тај мир", истакла је Меркелова.

Говорећи о економским реформама српске владе, немачка канцеларка је рекла да људи морају стезати каиш, али и указала да је то показало резултате. Те реформе ће омогућити српској привреди да ради на доброј основи, што ће се оцртати и на билатералним односима, указала је Меркелова.

Меркелова је око 19 часова допутовала у Београд, где јој је приређен свечани дочек.

Извор: РТС

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

градишка

08.07.2015 18:21

Опет ће бити постављени услови, Војводина, Санџак,Косово, Република Српска,права за ове, права за оне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врабац

08.07.2015 21:50

А овај се смије ко луд на брашно.

Name

Ангела

08.07.2015 18:21

Е сад цемо да потписемо меморандум за Еу и нове фабрике. Цек само мало, мора да сам заборавиле папире у авиону. Ево само да ја скокнем да то узмем, Ацо молим те провјери само раде ли ми стоп свјетла на Мерцу кад кренем. Врацам се брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

08.07.2015 18:24

Гледам фотку и сјетих се нецег : " На десно равнајс!"... Носталгија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

08.07.2015 18:31

Немојте да ста зафали мојој мезимици

ОДГОВОРИТЕ
Name

бамби

08.07.2015 18:40

Након данас и директног окретања према русима теско да ста мозе позитивно економски и политицки добит

ОДГОВОРИТЕ
Name

домацин

08.07.2015 18:56

Неколико хиљада радних места у НВО .... али прво меза и пице ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

08.07.2015 19:01

Госпођа је у панталонама и у џокејском сакоу као да је управо сјахала с ђогата. Какво је ово непоштовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Валтер

08.07.2015 19:32

Како год,Њемацка највисе инвестира у Србију.Вук Карадзиц је стампао Букваре по Аустрији не по Русији,Гете се дивио и Бизмарк Србима.Након Пада. Београда од стране аустроугара.Подигли су у Београду споменик те Свабе палим српским борцима. Нас су комунисти окренули против Сваба,али Вуциц је то схватио колико касно,толико нас је костало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

08.07.2015 19:38

Не би нам требали дијелити лекције они који су прије само 70 година побили милионе људи. Докле смо стигли. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

08.07.2015 19:40

"...и да будемо марљиви као они ...", па Вућићу пола "марљиве" њемачке су Срби , само што се тамо плаћа марљивост...од снисходљивости не знаш ни шта причаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

08.07.2015 20:38

Пола њемачке Срби? Ста причаш ти? Појма немас о животу

Name

Ака биба

08.07.2015 22:26

Бјезите од Њемацке то су арогантни људи који те гледају да те зезну, Путин је Бог и батина за свабадурију.

Name

ЈА

08.07.2015 19:56

Ма ста ми Наприца???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

08.07.2015 20:40

Србија може рачунати само на РУСИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

09.07.2015 04:41

Па нека рачуна. И није јој мјесто у ЕУ

Name

само овдје

08.07.2015 21:13

На овом порталу људи не воле сами себе камо ли друге. Нигдје нисам видио висе негативности негк овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

08.07.2015 21:30

Вуциц це пуци као балон од среце досла газдарица са кофером захтјева и похвала мали изврсава све ова нема кад да смисли Вуцко је вец изврсио

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.07.2015 00:37

Србија мозе једино рачунат да нико на њу не рачуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

09.07.2015 01:35

Шта рећи него Деутсцхланд üбер аллес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

09.07.2015 04:19

Улизице,кад оде бице друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђа

09.07.2015 05:30

Хилл истиче како је Додиково понашање тешко схватљиво. Присјетио се како се своједобно Слободан Милошевић ругао Додику док је он уживао наклоност Запада, но с временом ствари су се промијениле па је баш Додик, каже Хилл, преузео Милошевићев стил владања. “(Додиково) вођење је постало стална трка за особном финанцијском добити. Смјењивале су се приче о корупцији и кроз ту призму његово је понашање постајало све лакше за схватити и предвидјети. Заправо, прелако за предвидјети”, наводи Хилл уз констатацију како је Додик, баш као и Милошевић, “на пола каријере, од социјалистичког апартчика постао националистички хушкач“. “Стопа незапослености од 25 посто, 60 посто незапослености међу младима, ‘пајдашки’ уговори о изградњи, ‘Бобар банка’, не постоји нити једна прича о лошем управљању с које се пажња не одвлачи ксенофобичном тирадом или именовањем школе по Радовану Караџићу. Како јавност све више увиђа да је ова реторика неаутентична, Додик постаје нервознији. Предлаже референдум о правосуђу? Предвидивост његова исхода је стопостотна, као и његова незаконитост. Предсједник РС жели се одржати на власти. Жели живјети у свијету у којем је он тај који контролира судове, суце, тужитеље, полицију, ревизоре банака”, посјетио је Хилл на само неке од корупционашких гријеха који се већ годинама повезују с Додиком. Хилл је закључио како се Додик очевидно спремио и за најгори сценариј, односно за бијег из земље ако то буде нужно, те како га није тешко замислити како након тога “пије кавицу” у Москви с удовицом и сином Слободана Милошевића. “Немојте се заваравати: националисти мотивирани похлепом могу бити изузетно опасни по народ којег тврде да штите”, закључио је Хилл поруком очевидно намијењеном свим грађанима БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.07.2015 06:11

Каква црна Немацка све су то хитлеровици окренимо се Русији, Немци су и разбијали Југославију, Немци су у Крагујевцу стрељали српску децу Немци су убијали сто за једног Немци су са устасама палили и зарили све сто је српско Немци су и створили Хрватску дрзаву, Немацки официри су у задњем рату били устаски инструктори.

ОДГОВОРИТЕ