Анализа: Ма, шта то ради Венгер?!

Већина ће рећи да је Арсеналу неопходна јача одбрана и доминантан дефанзивни везиста, али Венгер је послао бруталну понуду за деветог нападача!

Фудбал 11.07.2015 | 13:20
Анализа: Ма, шта то ради Венгер?!

Због чега Арсенал није освојио Премијер лигу од 2004. године и шта је неопходно да се то промени у скорије време?

Највећи број људи сматра да с оваквом одбраном и без некога ко ће "држати" везни ред на окупу и попуњавати рупе које се отварају услед бројних јуриша на противнички гол, нема ни титула. Како у Премијер лиги, тако ни у Лиги шампиона.

Али, жива легенда "Хајберија" и "Емирејтса", Арсен Венгер, ево већ дуже од деценије показује да се никако не слаже с тим. Иако резултати Арсенала говоре другачије.

И овај прелазни рок, након што је Венгер потписао времешног голмана Челсија Петра Чеха за 14 милиона евра, почео је јурњавом за нападачем у тренутку када их је осморица у такмичарском погону, не рачунајући гомилу офанзивних везних фудбалера који се као осице роје иза једног, евентуално двојице класичних шпицева.

Према извештајима који стижу из Енглеске и Италије, Венгер је данас председнику Наполија Аурелију Де Лорентису понудио читавих 45 милиона евра за 27-годишњег Француза Гонзала Игуаина, трагичара Наполијевих и Аргентининих похода кроз Серију А и Копа Америка.

Човек који је промашио пенал у последњем колу италијанског првенства у борби за пласман у Лигу шампиона, а потом и послао под облаке пресудан једанаестерац у финалу недавно завршеног Копа Америка, на корак је да после Ривер Плате, Реал Мадрида и Наполија заигра и за Арсенал, у сасвим новој средини.

Да ли је он играч који ће, у тренутку када су у клубу увелико Алексис Санчез, Оливије Жиру, Дани Велбек, Тео Волкот, Јаја Саного, Серџ Гнарби, Џоел Кемпбел и Чука Акпом, донети Арсенлу прилику да се, после силних борби за четврто место на табели, укључе озбиљније у трку за титулу? Можда, али под условом да Венгер с подједнаким жаром почне да појачава и одбрану, где су и даље главни ослонци Пер Мертесакер и Лоран Кошелни, уз повремену интервенцију Габријела, који је стигао из Виљареала и забележио шест наступа прошлог пролећа.

Игуаин, рођен у француском граду Брест, где је у том тренутку фудбал играо његов отац Хорхе Игуаин, све до 2007. године био је Француз. Тек тада, иако је Француску напустио са десет месеци и вратио се тек 1998. да као дечак посматра Светско првенство у фудбалу, аплицирао је за аргентинско држављанство и добио га, мало пре него што ће прећи у Реал Мадрид.

Пре тога, од 2005. до 2007. дао је 17 голова на 41 утакмици за Ривер Плату, а дрес Реала носио је до 2013. године и на 264 меча постигао 122 гола. У Наполију је у претходне две сезоне код Рафаела Бенитеза био стреалац 53 голова на 102 утакмице и имао честе успоне и падове форме.

Тако је, ако ћемо инсистирати на ситницама, Француз Венгер загризао за још једног "рођеног" Француза, иако Игуаин не "парла" француски језик.

За репрезентацију Аргентине, "Гонзо" је наступио 52 пута и дао 25 голова.

Уколико Де Лорентис прихвати понуду од 45 милиона за Игуаина, он неће постати најскупље плаћени фудбалер Арсенала.

Месут Озил доведен из Реала 2013. године за 50 милиона евра. За Алексиса Санчеза плаћено је Барселони 42,5, а Калума Чемберса Саутемптону 20,23 милиона евра, после чега следе Хозе Антонио Рејес (Севиља, 20), Дани Велбек (Манчестер јунајтед, 20), Санти Касорла (Малага, 19), Силвен Вилтор (Бордо, 17,5), Андреј Аршавин (Зенит, 16,5), Тијери Анри (Јувентус, 16,1), Самир Насри (Марсеј, 16), Франсис Џеферс (Евертон, 15,3), Александар Хлеб (Штутгарт, 15), Матје Дебиши (Њукасл, 15), Габријел (Виљареал, 15), Петр Чех (Челси, 14)...

Коментари / 0

Оставите коментар