Analiza: Ma, šta to radi Venger?!

Većina će reći da je Arsenalu neophodna jača odbrana i dominantan defanzivni vezista, ali Venger je poslao brutalnu ponudu za devetog napadača!

Fudbal 11.07.2015 | 13:20
Analiza: Ma, šta to radi Venger?!

Zbog čega Arsenal nije osvojio Premijer ligu od 2004. godine i šta je neophodno da se to promeni u skorije vreme?

Najveći broj ljudi smatra da s ovakvom odbranom i bez nekoga ko će "držati" vezni red na okupu i popunjavati rupe koje se otvaraju usled brojnih juriša na protivnički gol, nema ni titula. Kako u Premijer ligi, tako ni u Ligi šampiona.

Ali, živa legenda "Hajberija" i "Emirejtsa", Arsen Venger, evo već duže od decenije pokazuje da se nikako ne slaže s tim. Iako rezultati Arsenala govore drugačije.

I ovaj prelazni rok, nakon što je Venger potpisao vremešnog golmana Čelsija Petra Čeha za 14 miliona evra, počeo je jurnjavom za napadačem u trenutku kada ih je osmorica u takmičarskom pogonu, ne računajući gomilu ofanzivnih veznih fudbalera koji se kao osice roje iza jednog, eventualno dvojice klasičnih špiceva.

Prema izveštajima koji stižu iz Engleske i Italije, Venger je danas predsedniku Napolija Aureliju De Lorentisu ponudio čitavih 45 miliona evra za 27-godišnjeg Francuza Gonzala Iguaina, tragičara Napolijevih i Argentininih pohoda kroz Seriju A i Kopa Amerika.

Čovek koji je promašio penal u poslednjem kolu italijanskog prvenstva u borbi za plasman u Ligu šampiona, a potom i poslao pod oblake presudan jedanaesterac u finalu nedavno završenog Kopa Amerika, na korak je da posle River Plate, Real Madrida i Napolija zaigra i za Arsenal, u sasvim novoj sredini.

Da li je on igrač koji će, u trenutku kada su u klubu uveliko Aleksis Sančez, Olivije Žiru, Dani Velbek, Teo Volkot, Jaja Sanogo, Serdž Gnarbi, Džoel Kempbel i Čuka Akpom, doneti Arsenlu priliku da se, posle silnih borbi za četvrto mesto na tabeli, uključe ozbiljnije u trku za titulu? Možda, ali pod uslovom da Venger s podjednakim žarom počne da pojačava i odbranu, gde su i dalje glavni oslonci Per Mertesaker i Loran Košelni, uz povremenu intervenciju Gabrijela, koji je stigao iz Viljareala i zabeležio šest nastupa prošlog proleća.

Iguain, rođen u francuskom gradu Brest, gde je u tom trenutku fudbal igrao njegov otac Horhe Iguain, sve do 2007. godine bio je Francuz. Tek tada, iako je Francusku napustio sa deset meseci i vratio se tek 1998. da kao dečak posmatra Svetsko prvenstvo u fudbalu, aplicirao je za argentinsko državljanstvo i dobio ga, malo pre nego što će preći u Real Madrid.

Pre toga, od 2005. do 2007. dao je 17 golova na 41 utakmici za River Platu, a dres Reala nosio je do 2013. godine i na 264 meča postigao 122 gola. U Napoliju je u prethodne dve sezone kod Rafaela Beniteza bio strealac 53 golova na 102 utakmice i imao česte uspone i padove forme.

Tako je, ako ćemo insistirati na sitnicama, Francuz Venger zagrizao za još jednog "rođenog" Francuza, iako Iguain ne "parla" francuski jezik.

Za reprezentaciju Argentine, "Gonzo" je nastupio 52 puta i dao 25 golova.

Ukoliko De Lorentis prihvati ponudu od 45 miliona za Iguaina, on neće postati najskuplje plaćeni fudbaler Arsenala.

Mesut Ozil doveden iz Reala 2013. godine za 50 miliona evra. Za Aleksisa Sančeza plaćeno je Barseloni 42,5, a Kaluma Čembersa Sautemptonu 20,23 miliona evra, posle čega slede Hoze Antonio Rejes (Sevilja, 20), Dani Velbek (Mančester junajted, 20), Santi Kasorla (Malaga, 19), Silven Viltor (Bordo, 17,5), Andrej Aršavin (Zenit, 16,5), Tijeri Anri (Juventus, 16,1), Samir Nasri (Marsej, 16), Fransis Džefers (Everton, 15,3), Aleksandar Hleb (Štutgart, 15), Matje Debiši (Njukasl, 15), Gabrijel (Viljareal, 15), Petr Čeh (Čelsi, 14)...

Komentari / 0

Ostavite komentar