Зоран Милановић тврди: Хрвати су били партизани, а не нацисти!

Забринут за судбину фудбалске репрезентације своје земље, председник Владе Хрватске Зоран Милановић послао је писмо првом човеку УЕФА.

Фудбал 09.07.2015 | 17:00
Зоран Милановић тврди: Хрвати су били партизани, а не нацисти!

Осликавање свастике, једног од симбола нацизма, на игралишту Пољуда током утакмице Хрватска - Италија, сигурно ће изазвати адекватну реакцију УЕФА.

Пре него што је изречена било каква санкција за тај хушкачки гест, председник хрватске владе Зоран Милановић реаговао је превентивно и послао писмо МИшелу Платинију, председнику УЕФА.

У њему је причао и о актуелном тренутку хрватског фудбала, али и о историји своје државе.

"Желео бих истакнути како је Хрватска током Другог светског рата имала највећи удео антифашистичких снага међу становништвом у окупираној Европи. Грађана Хрватске било је највише у партизанским трупама током рата. Истичем ово како бих појаснио да за починитеље гнусног чина у Сплиту нема подршке, ни разумевања у хрватском друштву".

"Њихов чин усмерен је најпре против Хрватског ногометног савеза и то због унутарњег сукоба Савеза са делом навијача, а никако није подршка нацистичкој или фашистичкој идеологији, нити је усмерен противхрватске репрезентације", написао је Милановић.

Премијер Хрватске неколико је пута за време свог мандата говорио о антифашистичкој историји Хрватске, истичући да данашња Хрватска није наследница Независне државе Хрватске, марионетске државе која је уз помоћ Хитлерове Немачке постојала од 1941. до 1945.и у којој су представници власти извршили геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и својим хрватским неистомишљеницима.

Осим осврта на историју, Милановић је поручио Платинију и да би драконска казна уништила хрватску репрезентацију.

"Желео бих апелирати на разумевање УЕФА и упозорити на чињеницу да Хрвати живе и дишу са својом репрезентацијом. Навијачи су били дубоко шокирани након инцидента, у страху од правичне казне. Драконска санкција, која би озбиљно наштетила или чак спречила успех репрезентације... ишла би на руку управо онима који желе срушити САвез, али то би уништило и репрезентацију. То би био неизбрисив ожиљак на души хрватских навијача, те би дугорочно наштетио ногометној игри у Хрватској", поручио је Милановић

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

јел он био у школи

09.07.2015 15:17

То он може да лапрда и прода у европи, али срби и сви остали знају ко су и шта били хрвати у 2. свјетском рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

09.07.2015 15:29

Зоране, Зоране, ала се ти излупа и излапрда. Као да си тракториста а не премијер. Можете ли ишта поднијети људски а не стално цмиздрити. Уз то, знају они све, све се о свима зна. Па и о Независној Држави Хрватској те везаним стварима с тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

09.07.2015 18:07

ДОЧЕКАЛИ ДОСТОЈАНСТВЕНО 1941 ДИВНИМ РУЖАМА АДОЛФА ХИТЛЕРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

09.07.2015 19:11

Какав је овај Зоки краљ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.Т.

09.07.2015 19:56

Истина!Борис Дворник !

ОДГОВОРИТЕ