Zoran Milanović tvrdi: Hrvati su bili partizani, a ne nacisti!

Zabrinut za sudbinu fudbalske reprezentacije svoje zemlje, predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović poslao je pismo prvom čoveku UEFA.

Fudbal 09.07.2015 | 17:00
Zoran Milanović tvrdi: Hrvati su bili partizani, a ne nacisti!

Oslikavanje svastike, jednog od simbola nacizma, na igralištu Poljuda tokom utakmice Hrvatska - Italija, sigurno će izazvati adekvatnu reakciju UEFA.

Pre nego što je izrečena bilo kakva sankcija za taj huškački gest, predsednik hrvatske vlade Zoran Milanović reagovao je preventivno i poslao pismo MIšelu Platiniju, predsedniku UEFA.

U njemu je pričao i o aktuelnom trenutku hrvatskog fudbala, ali i o istoriji svoje države.

"Želeo bih istaknuti kako je Hrvatska tokom Drugog svetskog rata imala najveći udeo antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim trupama tokom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnusnog čina u Splitu nema podrške, ni razumevanja u hrvatskom društvu".

"Njihov čin usmeren je najpre protiv Hrvatskog nogometnog saveza i to zbog unutarnjeg sukoba Saveza sa delom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmeren protivhrvatske reprezentacije", napisao je Milanović.

Premijer Hrvatske nekoliko je puta za vreme svog mandata govorio o antifašističkoj istoriji Hrvatske, ističući da današnja Hrvatska nije naslednica Nezavisne države Hrvatske, marionetske države koja je uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala od 1941. do 1945.i u kojoj su predstavnici vlasti izvršili genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i svojim hrvatskim neistomišljenicima.

Osim osvrta na istoriju, Milanović je poručio Platiniju i da bi drakonska kazna uništila hrvatsku reprezentaciju.

"Želeo bih apelirati na razumevanje UEFA i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija, koja bi ozbiljno naštetila ili čak sprečila uspeh reprezentacije... išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti SAvez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača, te bi dugoročno naštetio nogometnoj igri u Hrvatskoj", poručio je Milanović

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

jel on bio u školi

09.07.2015 15:17

To on može da laprda i proda u evropi, ali srbi i svi ostali znaju ko su i šta bili hrvati u 2. svjetskom ratu.

ODGOVORITE
Name

lolo

09.07.2015 15:29

Zorane, Zorane, ala se ti izlupa i izlaprda. Kao da si traktorista a ne premijer. Možete li išta podnijeti ljudski a ne stalno cmizdriti. Uz to, znaju oni sve, sve se o svima zna. Pa i o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj te vezanim stvarima s tim.

ODGOVORITE
Name

DRAGAN

09.07.2015 18:07

DOČEKALI DOSTOJANSTVENO 1941 DIVNIM RUŽAMA ADOLFA HITLERA!!!

ODGOVORITE
Name

Neno

09.07.2015 19:11

Kakav je ovaj Zoki kralj...

ODGOVORITE
Name

S.T.

09.07.2015 19:56

Istina!Boris Dvornik !

ODGOVORITE