У Источном Сарајеву има још слободних мјеста за бруцоше

Руководство Универзитета Источно Сарајево задовољно је првим уписним роком на 52 студијска програма ове високошколске установе.

Република Српска 08.07.2015 | 13:58
У Источном Сарајеву има још слободних мјеста за бруцоше

У првом уписном року попуњно је око 60% планираних бруцошких мјеста на Универзитету Источно Сарајево.

Остало је још око хиљаду и 500 слободним мјеста, већином за самофинансирајуће студенте међутим ни један од 52 студијска програма није доведен у питање, односно на сваком је уписано више од 10 студената.

"Највише слободних мјеста остало је на Машинском факултету и на Факултету за производњу и менаџмент. Једини факултет који је у првом уписном року попунио сва планирана мјеста је Медицински факултет у Фочи'',истиче проректор за наставу Универзитета Источно Сарајево Ранко Божичковић.

Други уписни рок, за око хиљаду и по преосталих слободних мјеста на првој години факултета Универзитета Источно Сарајево биће почетком септембра, а по потреби организоваће се и трећи уписни рок. Од ове године новина на Универзитету је категорија страних студената.

"Сви студенти из земаља бивше Југославије третирају се као страни студенти осим студената из Србије. Они ће при упису имати статус као домаћи студенти, али ће се евидентирати као страни. Важно је нагласити да ће они имати све повластице као домаћи студенти, укључујући и цијене школарине које су исте као за студенте из Републике Српске", наглашава проректор Божичковић.

Студенти из Србије повластице имају на основу Споразума о специјалним и паралелним везама Србије и Републике Српске. Међутим и они, као и сви остали студенти из других држава, морају свој статус регулисати у надлежним иституцијама, односно пријавити свој боравак у Српској у току студирања.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар