U Istočnom Sarajevu ima još slobodnih mjesta za brucoše

Rukovodstvo Univerziteta Istočno Sarajevo zadovoljno je prvim upisnim rokom na 52 studijska programa ove visokoškolske ustanove.

Republika Srpska 08.07.2015 | 13:58
U Istočnom Sarajevu ima još slobodnih mjesta za brucoše

U prvom upisnom roku popunjno je oko 60% planiranih brucoških mjesta na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Ostalo je još oko hiljadu i 500 slobodnim mjesta, većinom za samofinansirajuće studente međutim ni jedan od 52 studijska programa nije doveden u pitanje, odnosno na svakom je upisano više od 10 studenata.

"Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Mašinskom fakultetu i na Fakultetu za proizvodnju i menadžment. Jedini fakultet koji je u prvom upisnom roku popunio sva planirana mjesta je Medicinski fakultet u Foči'',ističe prorektor za nastavu Univerziteta Istočno Sarajevo Ranko Božičković.

Drugi upisni rok, za oko hiljadu i po preostalih slobodnih mjesta na prvoj godini fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo biće početkom septembra, a po potrebi organizovaće se i treći upisni rok. Od ove godine novina na Univerzitetu je kategorija stranih studenata.

"Svi studenti iz zemalja bivše Jugoslavije tretiraju se kao strani studenti osim studenata iz Srbije. Oni će pri upisu imati status kao domaći studenti, ali će se evidentirati kao strani. Važno je naglasiti da će oni imati sve povlastice kao domaći studenti, uključujući i cijene školarine koje su iste kao za studente iz Republike Srpske", naglašava prorektor Božičković.

Studenti iz Srbije povlastice imaju na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske. Međutim i oni, kao i svi ostali studenti iz drugih država, moraju svoj status regulisati u nadležnim istitucijama, odnosno prijaviti svoj boravak u Srpskoj u toku studiranja.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar