Фоча: Осип на кожи због најезде лептирица

У дерматовенеролошкој амбуланти Универзитетске болнице Фоча протеклих седам дана повећан је број пацијената који се јављају на преглед због осипа по кожи, узрокованог контактом са бијелим лептирицама, саопштено је из ове установе.

Република Српска 08.07.2015 | 13:50
Фоча: Осип на кожи због најезде лептирица

У саопштењу се напомиње да је ријеч о штеточини жутотрби, која се као гусјеница храни лишћем великог броја листопадних врсти дрвећа и грмља.

Лептири су бијеле боје са карактеристичним чуперком жутих длачица, које се налазе на крају трбуха.

Гусјеница је црносиве боје, са двије црвене линије на леђима и бијелом линијом са стране. Дужина гусјенице је 30 до 40 милиметара и роји се током јула у вечерњим часовима.

Сваки сегмент ове штеточине има брадавице са којих полазе густе длачице, које се лако ломе изазивајући јак свраб на кожи човјека, уз појаву отока и осипа црвене боје.

Грађанима који су имали контакт са гусјеницом или лептирицом, из болнице савјетују се да се јаве на преглед да би се ординирала адекватна системска и локална терапија.

Гусјеница жутотрба прошле године је обрстила храстове шуме у околини Фоче, а у Шумском газдинству /ШГ/ "Маглић" кажу да је ове године присутна у знатно мањој мјери и да нема пријављене штете. У Газдинству напомињу да су лептирице положиле јаја у шуми, након чега су се настаниле у граду, јер их је привукла свјетлост.

Животни вијек лептирице је од пет до седам дана и ускоро се може очекивати да оне нестану, речено је у ШГ "Маглић".

На више мјеста у Фочи током дана могу се видјети ројеви лептирица, које мирују на зидовима стамбених објеката, а у вечерњим часовима се концетришу око уличне расвјете и освијетљених објеката.

Коментари / 0

Оставите коментар