Foča: Osip na koži zbog najezde leptirica

U dermatovenerološkoj ambulanti Univerzitetske bolnice Foča proteklih sedam dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju na pregled zbog osipa po koži, uzrokovanog kontaktom sa bijelim leptiricama, saopšteno je iz ove ustanove.

Republika Srpska 08.07.2015 | 13:50
Foča: Osip na koži zbog najezde leptirica

U saopštenju se napominje da je riječ o štetočini žutotrbi, koja se kao gusjenica hrani lišćem velikog broja listopadnih vrsti drveća i grmlja.

Leptiri su bijele boje sa karakterističnim čuperkom žutih dlačica, koje se nalaze na kraju trbuha.

Gusjenica je crnosive boje, sa dvije crvene linije na leđima i bijelom linijom sa strane. Dužina gusjenice je 30 do 40 milimetara i roji se tokom jula u večernjim časovima.

Svaki segment ove štetočine ima bradavice sa kojih polaze guste dlačice, koje se lako lome izazivajući jak svrab na koži čovjeka, uz pojavu otoka i osipa crvene boje.

Građanima koji su imali kontakt sa gusjenicom ili leptiricom, iz bolnice savjetuju se da se jave na pregled da bi se ordinirala adekvatna sistemska i lokalna terapija.

Gusjenica žutotrba prošle godine je obrstila hrastove šume u okolini Foče, a u Šumskom gazdinstvu /ŠG/ "Maglić" kažu da je ove godine prisutna u znatno manjoj mjeri i da nema prijavljene štete. U Gazdinstvu napominju da su leptirice položile jaja u šumi, nakon čega su se nastanile u gradu, jer ih je privukla svjetlost.

Životni vijek leptirice je od pet do sedam dana i uskoro se može očekivati da one nestanu, rečeno je u ŠG "Maglić".

Na više mjesta u Foči tokom dana mogu se vidjeti rojevi leptirica, koje miruju na zidovima stambenih objekata, a u večernjim časovima se koncetrišu oko ulične rasvjete i osvijetljenih objekata.

Komentari / 0

Ostavite komentar