Страх и паклени рад на 45 степени

"Док не попадамо у несвијест, нећемо престати са послом, не смијемо да се пожалимо јер се плашимо отказа, а посао је тешко наћи."

Република Српска 08.07.2015 | 13:06
Страх и паклени рад на 45 степени

Слијежу раменима препланули радници које смо затекли у бањалучком насељу Пријечани и настављају са послом као да жива на термометру не показује 45 степени. Тропски талас који је захватио Републику Српску загорчао је живот становништву, а посебно физичким радницима, који и по десет сати проводе на ужареном асфалту.

Иако жива у термометру непрестано скаче, због чега је метеоаларм за подручје бањалучке и приједорске регије за данас издао црвено упозорење, многи послодавци у Српској не обустављају радове под ведрим небом. На врелом асфалту затекли смо раднике како марљиво обављају своје задатке. Нису се много изненадили ни када смо им рекли да жива у термометру показује 45 степени Целзијусових. Бришући зној са чела и црвених образа, кажу да ни сами не знају како издржавају.

- Видите како нам је, док не попадамо у несвијест, нећемо престати са послом. Не смијемо да се пожалимо јер се плашимо отказа, а до посла је тешко доћи, па макар био и крвав као што је наш. Без обзира на температуре, радно вријеме се мора поштовати - каже један од радника који није желио да му објавимо име.

Ни његовом радном колеги Саши Божићу није лако. Читав дан са лопатом у руци по сунцу, али мора. Од тога живи, а другог посла нема.

- Ова два дана се умире. Доносим воду, али она је већ након пет минута врела. Немам избора, морам од нечега да прехраним породицу. Боље радити и по овој врелини, него беспослен сједити у кући - рекао је Божић.

Групу грађевинца затекли смо на кратком предаху.

- Посао је тежак сам од себе, али је по овој врелини дупло тежи. Да не правимо чешће паузе и да није хладне воде, не би се могло издржати - каже један од њих.

Љекари упозоравају да физичка активност у тропским условима раднике може коштати живота.

- На овако високим температурама не би требало уопште да се ради. Нажалост, послодавци се тога не придржавају. Посљедице рада у оваквим условима крећу се од најбезазленије сунчанице, главобоље и колапса организма до топлотних удара и у најгорем случају смрти - рекла је љекар породичне медицине Милијана Станковић.

Радницима препоручује да се обавезно заштите носећи заштитна одијела и кациге како би спријечили директну изложеност сунцу, те да уносе што више течности у организам.

Савез синдиката Српске апеловао је на Министарство рада и Унију удружења послодаваца да учине све што је у њиховој надлежности да се у најтоплијем дијелу дана обуставе послови на отвореном.

- Сваки изгубљени сат радници ће надокнадити, али изгубљено здравље, а да не говоримо о животима, нико не може вратити - истакли су у Савезу синдиката и додали да је заштита на раду обавеза послодаваца која се у потпуности мора испоштовати.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић позвао је послодавце да због високих температура прерасподијеле радно вријеме и заштите здравље радника.

- Према међународним стандардима дефинисани су услови и критеријуми за извођење радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана - казао је Савановић.

Хитна помоћ

У дежурним службама хитне помоћи у Републици Српској рекли су да стање није алармантно и да се већина грађана придржава савјета.

- Број пацијената се повећао за неких 20 одсто. Углавном долазе због убода инсеката, крпеља, краткотрајног губитка свијести и стомачних тегоба - рекли су у бањалучком Дому здравља и додали да пацијената са сунчаницом није било.

Исти одговор добили смо и у другим градовима, а љекарима се најчешће јављају хронични болесници.

Упозорење

Из Хидрометеоролошког завода за данас су најавили најтоплији дан у овом топлотном таласу.

- За бањалучку и приједорску регију укључен је црвени, а за све остале крајеве наранџасти метеоаларм. Температура у већини крајева биће до 38, а у појединим предјелима и 40 степени Целзијусових - казала је метеоролог Милица Ђорђевић.

Црвени метеоаларм представља упозорење на врло опасне временске појаве, које се јављају ријетко, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити врло опасне за здравље. Само мало блажи вид упозорења је наранџасти метеоаларм.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СМРЗЛО

08.07.2015 11:35

Дајте људи имал каквог посла по вруцини?Ово мени бас одговара.Мозе компезација у граху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.07.2015 12:40

Сто га ниси засадио на селу, мислим пасуљ? Ти би да га добијес дзабе?

Name

хахаха

08.07.2015 12:00

Живјело ропство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.07.2015 12:31

Требало би похапсити послодавце! А гдје је инспекција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЈА

08.07.2015 13:29

Знас ли кад је питао сиромасни син тату,засто они сваки дан за руцак имају пасуљ,а његов друг месо.Цаца да га утјеси казе Ко их ј..бе,сто и они себи не посију.Ово је за тебе ЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

08.07.2015 14:15

Та цеста која се ради десном обалом Врбаса је опет преуска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ја

08.07.2015 15:56

Инспекција немозе радити по вруцини они су у климатизованим канцеларијама

ОДГОВОРИТЕ