Strah i pakleni rad na 45 stepeni

"Dok ne popadamo u nesvijest, nećemo prestati sa poslom, ne smijemo da se požalimo jer se plašimo otkaza, a posao je teško naći."

Republika Srpska 08.07.2015 | 13:06
Strah i pakleni rad na 45 stepeni

Sliježu ramenima preplanuli radnici koje smo zatekli u banjalučkom naselju Priječani i nastavljaju sa poslom kao da živa na termometru ne pokazuje 45 stepeni. Tropski talas koji je zahvatio Republiku Srpsku zagorčao je život stanovništvu, a posebno fizičkim radnicima, koji i po deset sati provode na užarenom asfaltu.

Iako živa u termometru neprestano skače, zbog čega je meteoalarm za područje banjalučke i prijedorske regije za danas izdao crveno upozorenje, mnogi poslodavci u Srpskoj ne obustavljaju radove pod vedrim nebom. Na vrelom asfaltu zatekli smo radnike kako marljivo obavljaju svoje zadatke. Nisu se mnogo iznenadili ni kada smo im rekli da živa u termometru pokazuje 45 stepeni Celzijusovih. Brišući znoj sa čela i crvenih obraza, kažu da ni sami ne znaju kako izdržavaju.

- Vidite kako nam je, dok ne popadamo u nesvijest, nećemo prestati sa poslom. Ne smijemo da se požalimo jer se plašimo otkaza, a do posla je teško doći, pa makar bio i krvav kao što je naš. Bez obzira na temperature, radno vrijeme se mora poštovati - kaže jedan od radnika koji nije želio da mu objavimo ime.

Ni njegovom radnom kolegi Saši Božiću nije lako. Čitav dan sa lopatom u ruci po suncu, ali mora. Od toga živi, a drugog posla nema.

- Ova dva dana se umire. Donosim vodu, ali ona je već nakon pet minuta vrela. Nemam izbora, moram od nečega da prehranim porodicu. Bolje raditi i po ovoj vrelini, nego besposlen sjediti u kući - rekao je Božić.

Grupu građevinca zatekli smo na kratkom predahu.

- Posao je težak sam od sebe, ali je po ovoj vrelini duplo teži. Da ne pravimo češće pauze i da nije hladne vode, ne bi se moglo izdržati - kaže jedan od njih.

Ljekari upozoravaju da fizička aktivnost u tropskim uslovima radnike može koštati života.

- Na ovako visokim temperaturama ne bi trebalo uopšte da se radi. Nažalost, poslodavci se toga ne pridržavaju. Posljedice rada u ovakvim uslovima kreću se od najbezazlenije sunčanice, glavobolje i kolapsa organizma do toplotnih udara i u najgorem slučaju smrti - rekla je ljekar porodične medicine Milijana Stanković.

Radnicima preporučuje da se obavezno zaštite noseći zaštitna odijela i kacige kako bi spriječili direktnu izloženost suncu, te da unose što više tečnosti u organizam.

Savez sindikata Srpske apelovao je na Ministarstvo rada i Uniju udruženja poslodavaca da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da se u najtoplijem dijelu dana obustave poslovi na otvorenom.

- Svaki izgubljeni sat radnici će nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje, a da ne govorimo o životima, niko ne može vratiti - istakli su u Savezu sindikata i dodali da je zaštita na radu obaveza poslodavaca koja se u potpunosti mora ispoštovati.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović pozvao je poslodavce da zbog visokih temperatura preraspodijele radno vrijeme i zaštite zdravlje radnika.

- Prema međunarodnim standardima definisani su uslovi i kriterijumi za izvođenje radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana - kazao je Savanović.

Hitna pomoć

U dežurnim službama hitne pomoći u Republici Srpskoj rekli su da stanje nije alarmantno i da se većina građana pridržava savjeta.

- Broj pacijenata se povećao za nekih 20 odsto. Uglavnom dolaze zbog uboda insekata, krpelja, kratkotrajnog gubitka svijesti i stomačnih tegoba - rekli su u banjalučkom Domu zdravlja i dodali da pacijenata sa sunčanicom nije bilo.

Isti odgovor dobili smo i u drugim gradovima, a ljekarima se najčešće javljaju hronični bolesnici.

Upozorenje

Iz Hidrometeorološkog zavoda za danas su najavili najtopliji dan u ovom toplotnom talasu.

- Za banjalučku i prijedorsku regiju uključen je crveni, a za sve ostale krajeve narandžasti meteoalarm. Temperatura u većini krajeva biće do 38, a u pojedinim predjelima i 40 stepeni Celzijusovih - kazala je meteorolog Milica Đorđević.

Crveni meteoalarm predstavlja upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave, koje se javljaju rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za zdravlje. Samo malo blaži vid upozorenja je narandžasti meteoalarm.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SMRZLO

08.07.2015 13:35

Dajte ljudi imal kakvog posla po vrucini?Ovo meni bas odgovara.Moze kompezacija u grahu.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2015 14:40

Sto ga nisi zasadio na selu, mislim pasulj? Ti bi da ga dobijes dzabe?

Name

hahaha

08.07.2015 14:00

Živjelo ropstvo.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2015 14:31

Trebalo bi pohapsiti poslodavce! A gdje je inspekcija?

ODGOVORITE
Name

re JA

08.07.2015 15:29

Znas li kad je pitao siromasni sin tatu,zasto oni svaki dan za rucak imaju pasulj,a njegov drug meso.Caca da ga utjesi kaze Ko ih j..be,sto i oni sebi ne posiju.Ovo je za tebe JA

ODGOVORITE
Name

Batan

08.07.2015 16:15

Ta cesta koja se radi desnom obalom Vrbasa je opet preuska.

ODGOVORITE
Name

Re ja

08.07.2015 17:56

Inspekcija nemoze raditi po vrucini oni su u klimatizovanim kancelarijama

ODGOVORITE