Грци имају још два дана

Лидери Европске уније до четвртка очекују нови предлог Грчке о реформама и буџетским уштедама, а у недељу ће све чланице ЕУ донети коначну одлуку.

Свијет 08.07.2015 | 10:00
Грци имају још два дана

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Грчка има рок до четвртка да поднесе нову листу предлога у циљу решавања грчке кризе.

Она је на конференцији за новинаре после састанка еврогрупе у Бриселу навела да услови који су Грчкој нуђени пре две недеље више не важе и да је потребан додатни напор Грчке.

Меркелова је навела да су у Бриселу вођени веома озбиљни разговори и да је ситуација у Грчкој сада још гора.

Она је најавила да ће у недељу бити одржан нови састанак свих чланица Европске уније и да је то рок до којег би требало да се постигне одговарајући договор.

Подсећамо, на историјском референдуму на коме се одлучивало о судбини Грчке и њеног народа, грађани су убедљиво гласали за опцију "не" (оxи), са чак 61 одсто гласова.

Убедљива већина је на референдуму одбацила додатне рестриктивне мере штедње, у замену за финансијску помоћ за спасавања привреде, упркос свим прогнозама и проценама

Без приступа фондовима Европске централне банке, Грчка би морала да замени евро алтернативном валутом, што би де факто довело до њеног избацивања из еврозоне, популарно названог грексит.

Међутим, према речима грчког премијера, "не" на референдуму не значи одбацивање евра и излазак из ЕУ, већ наставак преговора али под другачијим условима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

б. баба

08.07.2015 08:27

Пријети прстом хахаха.

ОДГОВОРИТЕ