Grci imaju još dva dana

Lideri Evropske unije do četvrtka očekuju novi predlog Grčke o reformama i budžetskim uštedama, a u nedelju će sve članice EU doneti konačnu odluku.

Svijet 08.07.2015 | 10:00
Grci imaju još dva dana

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Grčka ima rok do četvrtka da podnese novu listu predloga u cilju rešavanja grčke krize.

Ona je na konferenciji za novinare posle sastanka evrogrupe u Briselu navela da uslovi koji su Grčkoj nuđeni pre dve nedelje više ne važe i da je potreban dodatni napor Grčke.

Merkelova je navela da su u Briselu vođeni veoma ozbiljni razgovori i da je situacija u Grčkoj sada još gora.

Ona je najavila da će u nedelju biti održan novi sastanak svih članica Evropske unije i da je to rok do kojeg bi trebalo da se postigne odgovarajući dogovor.

Podsećamo, na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova.

Ubedljiva većina je na referendumu odbacila dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanja privrede, uprkos svim prognozama i procenama

Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog greksit.

Međutim, prema rečima grčkog premijera, "ne" na referendumu ne znači odbacivanje evra i izlazak iz EU, već nastavak pregovora ali pod drugačijim uslovima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

b. baba

08.07.2015 08:27

Prijeti prstom hahaha.

ODGOVORITE