Пензије у петак

Исплата јунских пензија за кориснике Фонда пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) Републике Српске почеће у петак, 10. јула, и тај процес биће продужен за одређени период, али кашњења неће бити онолика као у прошлом мјесецу.

Република Српска 08.07.2015 | 09:40
Пензије у петак

То је јуче за "Независне" потврдио Младен Милић, директор Фонда ПИО, који тврди да се труде да пензија кориснику буде исплаћена у току 30 дана од посљедњег пријема.

"Дакле, ако је неко примио пензију 15. у мјесецу, настојимо да је опет добије тог датума. Ми смо пензије обрадили и исплата ће почети 10. јула, као и сваког мјесеца до сада", појаснио је Милић, истичући да су се поправили приходи када је ријеч о уплати доприноса.

Са друге стране, Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске, плаши се да ће, како сумња, кашњење у исплати пензија током овог мјесеца бити још веће.

"Пратим приходе и зато мислим да ће бити још већег кашњења. Што се тиче Фонда ПИО, они раде свој посао, а то није тражење новца. Све је до Владе Српске", тврди лидер пензионера.

Према његовим ријечима, пензионери су, све од протеклог рата па наовамо, "у стању глади и немања".
"То је тако, и нажалост, тако ће бити и настављено", рекао је Ракуљ.

Забринутост исказују и из Савеза синдиката РС, из којег кажу да не виде перспективу и бољитак, имајући у виду како се средства прикупљају, те како се на све могуће начине, како наводе, "закидају радници кроз висину уплате доприноса и плата".

"Присутна је велика недисциплина у извршавању обавеза од стране послодаваца. Када је о доприносима ријеч, углавном се уплаћују на најнижу плату. Притом је и нередовна уплата", казали су из Савеза синдиката Републике Српске.

Међутим, Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Српске, подсјећа да су контролни органи задужени да контролишу и утврде које фирме оправдано исплаћују најниже плате, а које ту могућност злоупотребљавају.

"Контролни органи, ако хоће, могу то веома лако и брзо да утврде, и томе да стану у крај. А што се тиче уплате доприноса, ја мислим да је највећи проблем у томе што државне институције не уплаћују доприносе. Волио бих да, када надлежне институције наводе да послодавци не уплаћују доприносе, наведу и називе фирми", поручио је Шкребић.

Подсјетимо, исплата мајских пензија је каснила, а потом је објављено да послодавци дугују Фонду ПИО Републике Српске за доприносе 405,8 милиона марака, те да је дуг само у прва три мјесеца ове године повећан за 14,9 милиона, што је угрозило нормално функционисање Фонда и редовну исплату пензија.

Када је ријеч о мајским пензијама, исплата је почела 10. јуна, али су се многи корисници овог права начекали да новац добију.

За исплату мајских пензија било је потребно 81,3 милиона КМ у нето износу, односно 82,5 милиона КМ у бруто износу, а било је обухваћено укупно 248.937 корисника овог права.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Раде ракуљ

08.07.2015 08:41

Прати исплате пензија?! Па твоја је једна ко 15 других!!!! Лопове!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

08.07.2015 08:47

Мазање оцију као и увијек,све сами струцњаци да бог сацува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

08.07.2015 09:18

У фонду ПИО огроман број удомљених т.ј. запослених.Иствремено доприносе за пензионо уплацују само политицки неподобни, зато сто морају.Нема закона, нема дрзаве.Пензионери це мозда добити јос неку пензију, а будуци пензионери неце ни постојати. ТО ЈЕ НАСА БУДУЦНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле од Тополе

08.07.2015 10:09

Новопечене газде или тајкуни на разне начине закидају раднике и државу, односно Фонд ПИО и Фонд здравства. Многи од њих, исплаћују плату,нпр. у износу од 600 КМ тако да 300 КМ уплате на текући рачун запосленог, а осталих 300 КМ уручују у готовини.На овај начин они допринос за ПИО и Фонд здравства уплаћују само на износ од 300 КМ.Практично они половину обавеза не измирују, већ тај новац трпају у властити џеп.Нажалост, то добро знају актуелне власти и контролни органи, али ништа не предузимају да спријече тај лоповлук тзв. послодаваца, па се може рећи да су и они саучесници у свему томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

08.07.2015 11:12

Следеца неце бити ни за два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЗЕС СЕ Ј....

08.07.2015 11:35

НАСЕ ПЕНЗИЈЕ СУ КАО МЕНСТРУАЦИЈА ТРАЈУ 4 ДАНА И ПОСЛИЈЕ СЕ МОЗЕС Ј......

ОДГОВОРИТЕ