Penzije u petak

Isplata junskih penzija za korisnike Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske počeće u petak, 10. jula, i taj proces biće produžen za određeni period, ali kašnjenja neće biti onolika kao u prošlom mjesecu.

Republika Srpska 08.07.2015 | 09:40
Penzije u petak

To je juče za "Nezavisne" potvrdio Mladen Milić, direktor Fonda PIO, koji tvrdi da se trude da penzija korisniku bude isplaćena u toku 30 dana od posljednjeg prijema.

"Dakle, ako je neko primio penziju 15. u mjesecu, nastojimo da je opet dobije tog datuma. Mi smo penzije obradili i isplata će početi 10. jula, kao i svakog mjeseca do sada", pojasnio je Milić, ističući da su se popravili prihodi kada je riječ o uplati doprinosa.

Sa druge strane, Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, plaši se da će, kako sumnja, kašnjenje u isplati penzija tokom ovog mjeseca biti još veće.

"Pratim prihode i zato mislim da će biti još većeg kašnjenja. Što se tiče Fonda PIO, oni rade svoj posao, a to nije traženje novca. Sve je do Vlade Srpske", tvrdi lider penzionera.

Prema njegovim riječima, penzioneri su, sve od proteklog rata pa naovamo, "u stanju gladi i nemanja".
"To je tako, i nažalost, tako će biti i nastavljeno", rekao je Rakulj.

Zabrinutost iskazuju i iz Saveza sindikata RS, iz kojeg kažu da ne vide perspektivu i boljitak, imajući u vidu kako se sredstva prikupljaju, te kako se na sve moguće načine, kako navode, "zakidaju radnici kroz visinu uplate doprinosa i plata".

"Prisutna je velika nedisciplina u izvršavanju obaveza od strane poslodavaca. Kada je o doprinosima riječ, uglavnom se uplaćuju na najnižu platu. Pritom je i neredovna uplata", kazali su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Međutim, Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske, podsjeća da su kontrolni organi zaduženi da kontrolišu i utvrde koje firme opravdano isplaćuju najniže plate, a koje tu mogućnost zloupotrebljavaju.

"Kontrolni organi, ako hoće, mogu to veoma lako i brzo da utvrde, i tome da stanu u kraj. A što se tiče uplate doprinosa, ja mislim da je najveći problem u tome što državne institucije ne uplaćuju doprinose. Volio bih da, kada nadležne institucije navode da poslodavci ne uplaćuju doprinose, navedu i nazive firmi", poručio je Škrebić.

Podsjetimo, isplata majskih penzija je kasnila, a potom je objavljeno da poslodavci duguju Fondu PIO Republike Srpske za doprinose 405,8 miliona maraka, te da je dug samo u prva tri mjeseca ove godine povećan za 14,9 miliona, što je ugrozilo normalno funkcionisanje Fonda i redovnu isplatu penzija.

Kada je riječ o majskim penzijama, isplata je počela 10. juna, ali su se mnogi korisnici ovog prava načekali da novac dobiju.

Za isplatu majskih penzija bilo je potrebno 81,3 miliona KM u neto iznosu, odnosno 82,5 miliona KM u bruto iznosu, a bilo je obuhvaćeno ukupno 248.937 korisnika ovog prava.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rade rakulj

08.07.2015 08:41

Prati isplate penzija?! Pa tvoja je jedna ko 15 drugih!!!! Lopove!!!!

ODGOVORITE
Name

Batman

08.07.2015 08:47

Mazanje ociju kao i uvijek,sve sami strucnjaci da bog sacuva.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

08.07.2015 09:18

U fondu PIO ogroman broj udomljenih t.j. zaposlenih.Istvremeno doprinose za penziono uplacuju samo politicki nepodobni, zato sto moraju.Nema zakona, nema drzave.Penzioneri ce mozda dobiti jos neku penziju, a buduci penzioneri nece ni postojati. TO JE NASA BUDUCNOST.

ODGOVORITE
Name

Jole od Topole

08.07.2015 10:09

Novopečene gazde ili tajkuni na razne načine zakidaju radnike i državu, odnosno Fond PIO i Fond zdravstva. Mnogi od njih, isplaćuju platu,npr. u iznosu od 600 KM tako da 300 KM uplate na tekući račun zaposlenog, a ostalih 300 KM uručuju u gotovini.Na ovaj način oni doprinos za PIO i Fond zdravstva uplaćuju samo na iznos od 300 KM.Praktično oni polovinu obaveza ne izmiruju, već taj novac trpaju u vlastiti džep.Nažalost, to dobro znaju aktuelne vlasti i kontrolni organi, ali ništa ne preduzimaju da spriječe taj lopovluk tzv. poslodavaca, pa se može reći da su i oni saučesnici u svemu tome.

ODGOVORITE
Name

Julio

08.07.2015 11:12

Sledeca nece biti ni za dva mjeseca.

ODGOVORITE
Name

MOZES SE J....

08.07.2015 11:35

NASE PENZIJE SU KAO MENSTRUACIJA TRAJU 4 DANA I POSLIJE SE MOZES J......

ODGOVORITE