БИА враћа Дражине ствари насљедницима

Приватне ствари генерала Драгољуба Драже Михаиловића, које се налазе у поседу Безбедносно-информативне агенције, биће враћене члановима његове породице - сазнају "Новости".

Србија 08.07.2015 | 08:59
БИА враћа Дражине ствари насљедницима

Према нашим информацијама, то је у свом одговору на посланичко питање Александра Чотрића (СПО), наговестио и директор БИА Александар Ђорђевић.

Он је истакао да "личне ствари и предмете генерала Драгољуба Михаиловића треба вратити законским наследницима".

- Ограничење у том погледу може, евентуално, постојати у погледу оружја, чије је набављање и држање од стране грађана ограничено издавањем претходног одобрења надлежног државног органа - рекао је Ђорђевић.

Директор БИА објашњава и да они нису у позицији да одлучују о предаји ових предмета било којем музеју или другој сличној установи:

- На овакво стање ствари нема никаквог утицаја пресуда Вишег суда у Београду, којом је 14. маја ове године рехабилитован генерал Михаиловић - пише у званичном одговору шефа БИА.

Чотрић је Ђорђевића на седници Скупштине Србије 16. јуна конкретно питао да ли ће "пиштољ, униформа, двоглед, сат, бусола, наочари, бележнице, торба и други лични предмети генерала Михаиловића, после одлуке Вишег суда о рехабилитацији, бити изузети из поседа БИА и предати Војном музеју у Београду или Спомен-дому на Равној гори".

Директор Агенције у свом одговору наводи и да је "БИА на основу закона преузела личне ствари генерала Михаиловића од некадашњег Ресора државне безбедности МУП Србије и да су за поступање са њима меродавне одредбе Законика о кривичном поступку".

НАЈБОЉЕ У МУЗЕЈ

Чотрић каже за "Новости" да се нада да ће породица генерала Михаиловића искористити законску могућност и затражити од БИА Дражине личне ствари:

- То су предмети од велике историјске вредности. Било би значајно да ствари предају неком од музеја, како би биле на увиду стручној и широј јавности.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цица

08.07.2015 07:52

Лака ти земља мој Цица Дразо.Да је твоја идеја побједила,не бих сад нико писао никакве резолуције,него бих ми вец одавно били Европа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да врате

08.07.2015 08:24

И обавезнице које су партизани давали приликом пљацки цетницких куца. А ОЗНА онда то одузимала. Тако се створила елита у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

минусима

08.07.2015 19:03

Плусове дају они којима су дједови били на 'оној страни'. Знају о цему се ту ради. Један дан папир да је одузето тона соли. За неко вријеме разбију врата и тај папир узму. Не мозес доказати ста си имао. По селима није било Јевреја али их је било у Београду па су исто просли послије рата - они који имају неког зивог. Нема папира. Дај минус и за ово али се сели с Дедиња.