BIA vraća Dražine stvari nasljednicima

Privatne stvari generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koje se nalaze u posedu Bezbednosno-informativne agencije, biće vraćene članovima njegove porodice - saznaju "Novosti".

Srbija 08.07.2015 | 08:59
BIA vraća Dražine stvari nasljednicima

Prema našim informacijama, to je u svom odgovoru na poslaničko pitanje Aleksandra Čotrića (SPO), nagovestio i direktor BIA Aleksandar Đorđević.

On je istakao da "lične stvari i predmete generala Dragoljuba Mihailovića treba vratiti zakonskim naslednicima".

- Ograničenje u tom pogledu može, eventualno, postojati u pogledu oružja, čije je nabavljanje i držanje od strane građana ograničeno izdavanjem prethodnog odobrenja nadležnog državnog organa - rekao je Đorđević.

Direktor BIA objašnjava i da oni nisu u poziciji da odlučuju o predaji ovih predmeta bilo kojem muzeju ili drugoj sličnoj ustanovi:

- Na ovakvo stanje stvari nema nikakvog uticaja presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je 14. maja ove godine rehabilitovan general Mihailović - piše u zvaničnom odgovoru šefa BIA.

Čotrić je Đorđevića na sednici Skupštine Srbije 16. juna konkretno pitao da li će "pištolj, uniforma, dvogled, sat, busola, naočari, beležnice, torba i drugi lični predmeti generala Mihailovića, posle odluke Višeg suda o rehabilitaciji, biti izuzeti iz poseda BIA i predati Vojnom muzeju u Beogradu ili Spomen-domu na Ravnoj gori".

Direktor Agencije u svom odgovoru navodi i da je "BIA na osnovu zakona preuzela lične stvari generala Mihailovića od nekadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP Srbije i da su za postupanje sa njima merodavne odredbe Zakonika o krivičnom postupku".

NAJBOLjE U MUZEJ

Čotrić kaže za "Novosti" da se nada da će porodica generala Mihailovića iskoristiti zakonsku mogućnost i zatražiti od BIA Dražine lične stvari:

- To su predmeti od velike istorijske vrednosti. Bilo bi značajno da stvari predaju nekom od muzeja, kako bi bile na uvidu stručnoj i široj javnosti.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cica

08.07.2015 07:52

Laka ti zemlja moj Cica Drazo.Da je tvoja ideja pobjedila,ne bih sad niko pisao nikakve rezolucije,nego bih mi vec odavno bili Evropa.

ODGOVORITE
Name

Da vrate

08.07.2015 08:24

I obaveznice koje su partizani davali prilikom pljacki cetnickih kuca. A OZNA onda to oduzimala. Tako se stvorila elita u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

minusima

08.07.2015 19:03

Plusove daju oni kojima su djedovi bili na 'onoj strani'. Znaju o cemu se tu radi. Jedan dan papir da je oduzeto tona soli. Za neko vrijeme razbiju vrata i taj papir uzmu. Ne mozes dokazati sta si imao. Po selima nije bilo Jevreja ali ih je bilo u Beogradu pa su isto prosli poslije rata - oni koji imaju nekog zivog. Nema papira. Daj minus i za ovo ali se seli s Dedinja.