Грађани сами себи праве аранжмане

Грађани из Републике Српске, ове године ће, у највећем броју, на летовање ићи у сопственој режији.

Република Српска 08.07.2015 | 08:16
Грађани сами себи праве аранжмане

Иако је у агенцијама лепеза понуда широка, грађани се ипак одлучују на то да сами организују одлазак на жељно ишчекивани годишњи одмор, најчешће им је тако не само лагодније него и јефтиније.

Да је то постало тренд, потврђују и у туристичким агенцијама где је "Новостима" речено да су потраживања за аранжманима у Српској пала за чак 30 одсто у односу на прошлу годину.

Кад је реч о омиљеним дестинацијама, то нема разлике у односу на претходне сезоне. Житељи РС путују у Грчку, Турску, Шпанију, Хрватску и Црну Гору.

За бар седам дана летовања, четворочланој породици из Српске, уколико иде у Хрватску или Црну Гору, потребно је између 1.500 и 2.000 марака. Односно бар две просечне плате која у Републици Српској износи око 850 марака.

У туристичким агенцијама кажу да су од страних дестинација најтраженије Грчка и Турска и тако је већ годинама.

- Грађани који се одлучују за услуге агенција узимају аранжмане још у јануару и отплаћују их на шест рата. Тако да кад дође лето они имају плаћен одмор. Тако сада раде скоро све агенције. Летовања се уплаћују и у сезони, али то су претежно суграђани са дубљим џепом - истичу у туристичким агенцијама.

У бањалучкој агенцији "Компас турс" кажу да, иако су резервације и одласци на море већ почели, сезона је и више него разочаравајућа.

ПОМОЋУ ИНТЕРНЕТА У МАКАРСКУ
Бањалучанин Младен Илић каже за "Новости" да ће са породицом у Макарску, гле летује већ неколико година. - Близу ми је и то ми је некако најважније. Све око смештаја сам одрадим. Сада имате на интернету све могуће информације. Ту пронађем смештај за своју породицу и о свему се договорим. Летовање платим око 2.000 марака и то десет ноћења - истиче Младен.

- У односу на прошлу годину имамо много мање резервација, али такво је стање у друштву данас. Пара нема, а све више људи остаје без посла, - кажу у овој агенцији и истичу да је прво о чему се заинтересовани распитују да ли летовање може да се плати на рате и који пакети и дестинације су на снижењу.

Ипак, највећи број грађана Српске на летовање иде у сопственој режији без помоћи туристичких агенција.

За Бањалучане, омиљена дестинација је Макарска у Хрватској, која је удаљена три сата вожње од највећег града у Српској. Поред Макарске већ традиционално иду у Црну Гору, Херцег Нови, Игало и Будву...

ХЕРЦЕГОВЦИМА ЛАКО

Што се тиче одласка на море у Републици Српској, најбоље пролазе Херцеговци, пре свих грађани Требиња. Највећи град Херцеговине налази се на 30 минута од Дубровника и око сат времена од Херцег Новог. За Требињце су купање и одмор на плажи могући сваког дана у току сезоне. Само седну у ауто и правац море.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

qqq

08.07.2015 07:24

Колико узимају агенције,цудо да ико иде преко њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

08.07.2015 08:56

Планирао сам на море, али удари врућина. Не пада ми на памет платити и још киптати на плажи, боље онда да одмарам у хладовини свог стана. Кад се вријеме врати у нормалу, телефон у руке, провјерим гдје има мјеста, пали аутомобил и вози Мишко. Нема ништа опуштеније и никаква агенција ми за ово није потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старији

08.07.2015 09:37

Чуди ме да Вучуревић није направио нешто ближе и старије, да се Требињци не пате вожњом од 30 мин?

ОДГОВОРИТЕ