Građani sami sebi prave aranžmane

Građani iz Republike Srpske, ove godine će, u najvećem broju, na letovanje ići u sopstvenoj režiji.

Republika Srpska 08.07.2015 | 08:16
Građani sami sebi prave aranžmane

Iako je u agencijama lepeza ponuda široka, građani se ipak odlučuju na to da sami organizuju odlazak na željno iščekivani godišnji odmor, najčešće im je tako ne samo lagodnije nego i jeftinije.

Da je to postalo trend, potvrđuju i u turističkim agencijama gde je "Novostima" rečeno da su potraživanja za aranžmanima u Srpskoj pala za čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kad je reč o omiljenim destinacijama, to nema razlike u odnosu na prethodne sezone. Žitelji RS putuju u Grčku, Tursku, Španiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

Za bar sedam dana letovanja, četvoročlanoj porodici iz Srpske, ukoliko ide u Hrvatsku ili Crnu Goru, potrebno je između 1.500 i 2.000 maraka. Odnosno bar dve prosečne plate koja u Republici Srpskoj iznosi oko 850 maraka.

U turističkim agencijama kažu da su od stranih destinacija najtraženije Grčka i Turska i tako je već godinama.

- Građani koji se odlučuju za usluge agencija uzimaju aranžmane još u januaru i otplaćuju ih na šest rata. Tako da kad dođe leto oni imaju plaćen odmor. Tako sada rade skoro sve agencije. Letovanja se uplaćuju i u sezoni, ali to su pretežno sugrađani sa dubljim džepom - ističu u turističkim agencijama.

U banjalučkoj agenciji "Kompas turs" kažu da, iako su rezervacije i odlasci na more već počeli, sezona je i više nego razočaravajuća.

POMOĆU INTERNETA U MAKARSKU
Banjalučanin Mladen Ilić kaže za "Novosti" da će sa porodicom u Makarsku, gle letuje već nekoliko godina. - Blizu mi je i to mi je nekako najvažnije. Sve oko smeštaja sam odradim. Sada imate na internetu sve moguće informacije. Tu pronađem smeštaj za svoju porodicu i o svemu se dogovorim. Letovanje platim oko 2.000 maraka i to deset noćenja - ističe Mladen.

- U odnosu na prošlu godinu imamo mnogo manje rezervacija, ali takvo je stanje u društvu danas. Para nema, a sve više ljudi ostaje bez posla, - kažu u ovoj agenciji i ističu da je prvo o čemu se zainteresovani raspituju da li letovanje može da se plati na rate i koji paketi i destinacije su na sniženju.

Ipak, najveći broj građana Srpske na letovanje ide u sopstvenoj režiji bez pomoći turističkih agencija.

Za Banjalučane, omiljena destinacija je Makarska u Hrvatskoj, koja je udaljena tri sata vožnje od najvećeg grada u Srpskoj. Pored Makarske već tradicionalno idu u Crnu Goru, Herceg Novi, Igalo i Budvu...

HERCEGOVCIMA LAKO

Što se tiče odlaska na more u Republici Srpskoj, najbolje prolaze Hercegovci, pre svih građani Trebinja. Najveći grad Hercegovine nalazi se na 30 minuta od Dubrovnika i oko sat vremena od Herceg Novog. Za Trebinjce su kupanje i odmor na plaži mogući svakog dana u toku sezone. Samo sednu u auto i pravac more.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

qqq

08.07.2015 07:24

Koliko uzimaju agencije,cudo da iko ide preko njih

ODGOVORITE
Name

Saša

08.07.2015 08:56

Planirao sam na more, ali udari vrućina. Ne pada mi na pamet platiti i još kiptati na plaži, bolje onda da odmaram u hladovini svog stana. Kad se vrijeme vrati u normalu, telefon u ruke, provjerim gdje ima mjesta, pali automobil i vozi Miško. Nema ništa opuštenije i nikakva agencija mi za ovo nije potrebna.

ODGOVORITE
Name

Stariji

08.07.2015 09:37

Čudi me da Vučurević nije napravio nešto bliže i starije, da se Trebinjci ne pate vožnjom od 30 min?

ODGOVORITE