Црнадак:БиХ неће расправљати о резолуцији

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас Срни да су Сталној мисији БиХ у УН дате инструкције да не учествује у било каквим расправама о британском приједлогу резолуције о Сребреници.

Босна и Херцеговина 07.07.2015 | 15:15
Црнадак:БиХ неће расправљати о резолуцији

"С обзиром на то да Предсједништво БиХ није утврдило заједнички став који би представљао и службени став БиХ, ми смо издали инструкцију да не учествују у расправама ни у оквиру припреме данашње сједнице Савјета безбједности, нити на самој сједници", рекао је Црнадак.

Он је потврдио да је Мисија БиХ при УН добила посљедњи, шести британски нацрт резолуције о Сребреници, који би данас требало да разматра Савјет безбједности.

Према ријечима Црнатка, није постојала друга могућност, осим да се да оваква инструкција, с обзиром на то да у БиХ не постоји јединствено мишљење о резолуцији, нити постоји могућност да институције које су за то задужене, прије свега Предсједништво, заузме јединствен став.

Црнадак је додао да технички није било изводљиво да буде разматрана ова посљедња верзија резолуције, али да је "на основу онога што је до сада било јасно је да нема заједничког става у институцијама БиХ".

"Због тога остаје наша инструкција дата Мисији БиХ при УН", поновио је Црнадак.

Савјет безбједности УН требало би данас да разматра нацрт резолуције о Сребреници који је поднијела Велика Британија. Ова нова, шеста верзија резолуције, како преносе медији, неповољнија је за Србију у односу на претходни приједлог.

Да би резолуција била изгласана као обавезујући документ, за њу треба да гласа двотрећинска већина, девет од 15 чланица без уложеног вета сталних земаља - Русије, Кине, Француске, САД и Велике Британије.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

07.07.2015 12:57

Нажалост, у свему овом што моћан бјелосвјетски капитал упорно ради, све мале државе, па и БиХ, су, у жаргону речено, "го.но па пртини" које свако шутне како му воља. Више од 20 година нас тару у толикој мјери да од нас уствари нема више ништа. Свугдје гдје год је то могуће, остварују своје интересе иницијарајући медјунационалне или медјурелигијске сукобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

07.07.2015 13:21

Добро су урадили инаце би се и тамо посвадјали а мозда и потукли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момак

07.07.2015 13:21

Па инструкције не значи да госпођа Чолаковић мисли тебе слушати , њу је Предсједништво тамо именовало а не ти , уосталом очекујем њен емотиван и праведан говор , ништа осим тога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

07.07.2015 15:16

Псссттттт.... тишина момак...

Name

Република Српска Србија

07.07.2015 13:39

У Босни се ниста зиво не мозе постици договором и консензусом, вец само насиљем, сад да ли од стране високог представника или од стране Абу Бакира Изет Бега, питање је тренутка, зависно како се договоре. Зато је најбоље рјесење направити Српску федерацију под називом Република Српска Србија,а федерацију БиХ оставити Босњацима и Хрватима па нек раде с њом ста хоце. Ја мислим да би то било постено и праведно рјесење. А вјерујем да тако мисле и браца Босњаци, само неце да казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

07.07.2015 14:32

Па због такве сулуде политике и планова у прослости ова резолуција је и досла на дневни ред.

Name

007

07.07.2015 18:28

БИХ неће, али ти можаш. Лобирај код колега МВП других земаља, преко амбасадора.

ОДГОВОРИТЕ