Crnadak:BiH neće raspravljati o rezoluciji

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas Srni da su Stalnoj misiji BiH u UN date instrukcije da ne učestvuje u bilo kakvim raspravama o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Bosna i Hercegovina 07.07.2015 | 15:15
Crnadak:BiH neće raspravljati o rezoluciji

"S obzirom na to da Predsjedništvo BiH nije utvrdilo zajednički stav koji bi predstavljao i službeni stav BiH, mi smo izdali instrukciju da ne učestvuju u raspravama ni u okviru pripreme današnje sjednice Savjeta bezbjednosti, niti na samoj sjednici", rekao je Crnadak.

On je potvrdio da je Misija BiH pri UN dobila posljednji, šesti britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, koji bi danas trebalo da razmatra Savjet bezbjednosti.

Prema riječima Crnatka, nije postojala druga mogućnost, osim da se da ovakva instrukcija, s obzirom na to da u BiH ne postoji jedinstveno mišljenje o rezoluciji, niti postoji mogućnost da institucije koje su za to zadužene, prije svega Predsjedništvo, zauzme jedinstven stav.

Crnadak je dodao da tehnički nije bilo izvodljivo da bude razmatrana ova posljednja verzija rezolucije, ali da je "na osnovu onoga što je do sada bilo jasno je da nema zajedničkog stava u institucijama BiH".

"Zbog toga ostaje naša instrukcija data Misiji BiH pri UN", ponovio je Crnadak.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi danas da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija. Ova nova, šesta verzija rezolucije, kako prenose mediji, nepovoljnija je za Srbiju u odnosu na prethodni prijedlog.

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja - Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

07.07.2015 12:57

Nažalost, u svemu ovom što moćan bjelosvjetski kapital uporno radi, sve male države, pa i BiH, su, u žargonu rečeno, "go.no pa prtini" koje svako šutne kako mu volja. Više od 20 godina nas taru u tolikoj mjeri da od nas ustvari nema više ništa. Svugdje gdje god je to moguće, ostvaruju svoje interese inicijarajući medjunacionalne ili medjureligijske sukobe.

ODGOVORITE
Name

Dodano

07.07.2015 13:21

Dobro su uradili inace bi se i tamo posvadjali a mozda i potukli.

ODGOVORITE
Name

momak

07.07.2015 13:21

Pa instrukcije ne znači da gospođa Čolaković misli tebe slušati , nju je Predsjedništvo tamo imenovalo a ne ti , uostalom očekujem njen emotivan i pravedan govor , ništa osim toga .

ODGOVORITE
Name

Православац

07.07.2015 15:16

Псссттттт.... тишина момак...

Name

Republika Srpska Srbija

07.07.2015 13:39

U Bosni se nista zivo ne moze postici dogovorom i konsenzusom, vec samo nasiljem, sad da li od strane visokog predstavnika ili od strane Abu Bakira Izet Bega, pitanje je trenutka, zavisno kako se dogovore. Zato je najbolje rjesenje napraviti Srpsku federaciju pod nazivom Republika Srpska Srbija,a federaciju BiH ostaviti Bosnjacima i Hrvatima pa nek rade s njom sta hoce. Ja mislim da bi to bilo posteno i pravedno rjesenje. A vjerujem da tako misle i braca Bosnjaci, samo nece da kazu.

ODGOVORITE
Name

blbl

07.07.2015 14:32

Pa zbog takve sulude politike i planova u proslosti ova rezolucija je i dosla na dnevni red.

Name

007

07.07.2015 18:28

BIH neće, ali ti možaš. Lobiraj kod kolega MVP drugih zemalja, preko ambasadora.

ODGOVORITE