У Чешкој највише пијане дјеце у Европи

Чеси који спадају у највеће пивопије на свету бележе и један тужни рекорд - највише пијане деце у Европи, а према последњим подацима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) током последње деценије проценат чешке деце која су макар пробала алкохол порастао је са 70 на 94 одсто.

Занимљивости 07.07.2015 | 10:05
У Чешкој највише пијане дјеце у Европи

Према најновијој студији ОЕЦД чак четвртина чешких петнаестогодишњака редовно се опија. Док је 1995. године 30 одсто дечака и 26 петнаестогодишњих девојчица у Чешкој признало да је бар једном било заиста веома пијано, 2012. године то је вéц признавало 43 одсто дечака и 41 одсто девојчица.

Чак 25 одсто петнаестогодишњака у Чешкој је пијано бар једном недељно. "То ме ужасава. Реч је о највећем проценту у земљама ОЕЦД. Девојчице почињу да пију раније зато што имају старијег дечка и он их наведе на алкохол", казао је за данашњу Младу фронту Днес чешки национални координатор борбе против наркотика Јинџих Воборжил.

Један од великих проблема у борби против алкохолизма и пијанства деце је према речима Воборжила то што у Чешкој 90 одсто продаваца не пита за старост детета и без проблема му прода алкохолно пиће.

"Немачка је својевремено била у истој ситуацији али 10 година је инвестирала у кампање којима је настојала да убеди одрасле да није нормално да деца пију", казао је Воборжил.

Пијење алкохола код чешких тинејџера подстиче и распрострањено толерисање пива, националног чешког пића и јаке пиварске индустрије а пиво се у Чешкој означава често као "течно злато" или "течни хлеб".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар