U Češkoj najviše pijane djece u Evropi

Česi koji spadaju u najveće pivopije na svetu beleže i jedan tužni rekord - najviše pijane dece u Evropi, a prema poslednjim podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) tokom poslednje decenije procenat češke dece koja su makar probala alkohol porastao je sa 70 na 94 odsto.

Zanimljivosti 07.07.2015 | 10:05
U Češkoj najviše pijane djece u Evropi

Prema najnovijoj studiji OECD čak četvrtina čeških petnaestogodišnjaka redovno se opija. Dok je 1995. godine 30 odsto dečaka i 26 petnaestogodišnjih devojčica u Češkoj priznalo da je bar jednom bilo zaista veoma pijano, 2012. godine to je véc priznavalo 43 odsto dečaka i 41 odsto devojčica.

Čak 25 odsto petnaestogodišnjaka u Češkoj je pijano bar jednom nedeljno. "To me užasava. Reč je o najvećem procentu u zemljama OECD. Devojčice počinju da piju ranije zato što imaju starijeg dečka i on ih navede na alkohol", kazao je za današnju Mladu frontu Dnes češki nacionalni koordinator borbe protiv narkotika Jindžih Voboržil.

Jedan od velikih problema u borbi protiv alkoholizma i pijanstva dece je prema rečima Voboržila to što u Češkoj 90 odsto prodavaca ne pita za starost deteta i bez problema mu proda alkoholno piće.

"Nemačka je svojevremeno bila u istoj situaciji ali 10 godina je investirala u kampanje kojima je nastojala da ubedi odrasle da nije normalno da deca piju", kazao je Voboržil.

Pijenje alkohola kod čeških tinejdžera podstiče i rasprostranjeno tolerisanje piva, nacionalnog češkog pića i jake pivarske industrije a pivo se u Češkoj označava često kao "tečno zlato" ili "tečni hleb".

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar