Анализа: ''Црвени аларм'' у Ла Масији!

Шта се то дешава са чувеном Барселонином школом фудбала?

Фудбал 07.07.2015 | 13:20
Анализа: ''Црвени аларм'' у Ла Масији!

То што има Барселона, има мало ко - Ла Масију.

Чувена школа фудбала подарила је каталонском клубу бројне вансеријске играче, који су потом обогатили клупске витрине трофејима. Све то је заслуга придржавања филозофије да се играчи Барселоне од малена навикавају на одређена клупска правила, као и систем игре 3-4-3, па онда они који догурају до првог тима немају проблем да се уклопе, без обзира ко је тренер.

У актуелној генерацији шампиона Шпаније кроз Ла Масију прошли су Лионел Меси, Андрес Инијеста, Серхио Бускетс, Педро, Марк Бартра, Серхи Роберто и Рафиња. До недавно су са њима играли и Карлес Пујол, Ћави Ернандез и Виктор Валдез.

Добро је познато шта су све ови играчи освојили, али каталонски новинар Франсеск Томас у тексту за ЕСПН упозорава да чувена школа фудбала у последње време не испуњава очекивања, што забрињава руководство Барсе.

Наиме, од 2008. и Серхија Бускетса није се појавио играч који је редован стартер у првом тиму. Бартра, Роберто и Рафиња су ту, уз екипу, али утакмице чешће посматрају са клупе или трибина, него што их има на терену.

Да ситуација буде гора, Б тим Барселоне испао је из Сегунде у трећи ранг шпанског првенства и то као последњи од 22 тима. Само девет победа у 42 утакмице, уз чак 83 примљена гола!

Лоша сезона је и иза омладинског тима, који је годину дана раније освојио Лигу шампиона за играче до 19 година, а сада је завршио као четврти у домаћем првенству и то са великих 18 бодова мање од градског ривала Еспањола.

Томас у свом тексту подсећа да председник каталонског великана Ђорди Бартомеу за неуспехе криви недостатак карактера код младих играча, међутим, по његовом мишљењу проблем је много дубљи. Он апострофира доскорашњег тренера Еузебија Сакристана, који је самостално водио Б тим од лета 2011. до фебруара ове године, када је добио отказ (претходно је од 2003. до 2008. био асистент у стручном штабу). Њега је заменио Ђорди Вињалс, тренер млађих категорија, али само привремено, тако да је Барселона тренутно у потрази за тренером који ће водити екипу у трећем рангу.

Сакристану се замера да је, упркос томе што се придржавао давно устоличеном систему Јохана Кројфа (3-4-3), био превише дефанзивно настројен у мечевима са јачим ривалима, што је спутало играче попут Ел Хададија, Алена Халиловића, Сергија Сампера, Сандра Родригеза и Адаме Траореа да покажу сав свој квалитет.

Уз то, овог лета су већ двојица играча пониклих у Барселони напустили клуб. Мартин Монтоја је послат на једногодишњу позајмицу у Интер, док је Патирсио Габарон потписао четворогодишњи уговор са Лациом.

Да ли ће неко ново тренерско име успети да врати стари сјај Ла Масији или су потребне радикалније промене, видећемо већ наредне сезоне када ће поменути млади играчи или закорачити на траву Камп Ноуа или остати недоречени у славном клубу.

Коментари / 0

Оставите коментар