Analiza: ''Crveni alarm'' u La Masiji!

Šta se to dešava sa čuvenom Barseloninom školom fudbala?

Fudbal 07.07.2015 | 13:20
Analiza: ''Crveni alarm'' u La Masiji!

To što ima Barselona, ima malo ko - La Masiju.

Čuvena škola fudbala podarila je katalonskom klubu brojne vanserijske igrače, koji su potom obogatili klupske vitrine trofejima. Sve to je zasluga pridržavanja filozofije da se igrači Barselone od malena navikavaju na određena klupska pravila, kao i sistem igre 3-4-3, pa onda oni koji doguraju do prvog tima nemaju problem da se uklope, bez obzira ko je trener.

U aktuelnoj generaciji šampiona Španije kroz La Masiju prošli su Lionel Mesi, Andres Inijesta, Serhio Buskets, Pedro, Mark Bartra, Serhi Roberto i Rafinja. Do nedavno su sa njima igrali i Karles Pujol, Ćavi Ernandez i Viktor Valdez.

Dobro je poznato šta su sve ovi igrači osvojili, ali katalonski novinar Fransesk Tomas u tekstu za ESPN upozorava da čuvena škola fudbala u poslednje vreme ne ispunjava očekivanja, što zabrinjava rukovodstvo Barse.

Naime, od 2008. i Serhija Busketsa nije se pojavio igrač koji je redovan starter u prvom timu. Bartra, Roberto i Rafinja su tu, uz ekipu, ali utakmice češće posmatraju sa klupe ili tribina, nego što ih ima na terenu.

Da situacija bude gora, B tim Barselone ispao je iz Segunde u treći rang španskog prvenstva i to kao poslednji od 22 tima. Samo devet pobeda u 42 utakmice, uz čak 83 primljena gola!

Loša sezona je i iza omladinskog tima, koji je godinu dana ranije osvojio Ligu šampiona za igrače do 19 godina, a sada je završio kao četvrti u domaćem prvenstvu i to sa velikih 18 bodova manje od gradskog rivala Espanjola.

Tomas u svom tekstu podseća da predsednik katalonskog velikana Đordi Bartomeu za neuspehe krivi nedostatak karaktera kod mladih igrača, međutim, po njegovom mišljenju problem je mnogo dublji. On apostrofira doskorašnjeg trenera Euzebija Sakristana, koji je samostalno vodio B tim od leta 2011. do februara ove godine, kada je dobio otkaz (prethodno je od 2003. do 2008. bio asistent u stručnom štabu). Njega je zamenio Đordi Vinjals, trener mlađih kategorija, ali samo privremeno, tako da je Barselona trenutno u potrazi za trenerom koji će voditi ekipu u trećem rangu.

Sakristanu se zamera da je, uprkos tome što se pridržavao davno ustoličenom sistemu Johana Krojfa (3-4-3), bio previše defanzivno nastrojen u mečevima sa jačim rivalima, što je sputalo igrače poput El Hadadija, Alena Halilovića, Sergija Sampera, Sandra Rodrigeza i Adame Traorea da pokažu sav svoj kvalitet.

Uz to, ovog leta su već dvojica igrača poniklih u Barseloni napustili klub. Martin Montoja je poslat na jednogodišnju pozajmicu u Inter, dok je Patirsio Gabaron potpisao četvorogodišnji ugovor sa Laciom.

Da li će neko novo trenersko ime uspeti da vrati stari sjaj La Masiji ili su potrebne radikalnije promene, videćemo već naredne sezone kada će pomenuti mladi igrači ili zakoračiti na travu Kamp Noua ili ostati nedorečeni u slavnom klubu.

Komentari / 0

Ostavite komentar