Тражи ли неко Србе?

Савез удружења породица несталих Републике Српске упутио је допис Тужилаштву БиХ у којем тражи одговор на питање зашто није настављено тражење несталих припадника српског народа.

Босна и Херцеговина 06.07.2015 | 12:53
Тражи ли неко Србе?

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић, који је и представник Савеза удружења породица несталих РС, који чине шест удружења из Српске, каже да је то трећи допис Тужилаштву јер на претходна два нису добили одговор.

- Очито је да се ради о опструкцији. Тај процес закочен је мјесецима. Раније су били изговори да се тражење не може наставити због лошег времена, а шта је сада посриједи. Тражимо одговор на то питање или, у супротном, доказ да је на некој од тих локација ексхумација у току, како то за јавност тврде у Тужилаштву - каже Мандић.

Напомиње да је у предмету "Депонија Бућа поток" тражење посмртних остатака сарајевских Срба прекинуто крајем 2013. године јер Тужилаштво није измирило обавезе према извођачима радова, фирмама из Источног Сарајева. Тужилаштво је довело фирму из Високог, али је и то тражење убрзо обустављено.

- У предмету "Алипашин мост" утврђено је да у насипу корита ријеке Миљацке има костију српских жртава. Али даље тражење је прошле године прекинуто, а Тужилаштво није повело истрагу о томе да ли су то кости из примарне или масовне секундарне гробнице - каже Мандић.

Додаје да је на сарајевској локацији Казани, у којој је послије рата нађен дио посмртних остатака сарајевских Срба и за чије убиство је неколико припадника Армије РБиХ добило минималне казне, ексхумација годинама закочена. Локација је скоро потпуно неистражена, а то се правда тешким приступом јамама, које су затрпане бетоном и смећем.

Још се ништа не зна за око 250 убијених сарајевских Срба.

- Јаму Радача код Мостара у априлу су посјетили представници Тужилаштва, али тамо никакви радови још нису отпочели. Према процјенама упућених, у тој јами налазе се посмртни остаци око 60 Срба и најмање 140 Бошњака - истакао је Мандић.

Рекао је да су ексхумације на више локација на планини Озрен блокиране од 2012. године, а да се раде само спорадично. У априлу је Влада РС одобрила 32.000 КМ за идентификацију шест скелетних остатака ексхумираних на подручју Озрена.

За посмртним остацима великог броја заробљених и убијених Срба у Сребреници и околини још се трага, а Тужилаштво БиХ, каже Мандић, не води истрагу ни по једном од тих предмета.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да није тачно да су процес тражења и ексхумација несталих окончани. Он није желио да каже када би могла да отпочне ексхумација у јами Радача.

Захтјев
Милан Мандић каже да породице никад неће одустати од захтјева за наставком ексхумација.

- Нећемо дозволити да се, без обзира на све покушаје и махинације, обустави тражење несталих припадника српског народа, да се дискриминишу српске жртве и обмањују њихове породице - каже Мандић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xx

06.07.2015 11:01

Нико не трази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

06.07.2015 11:03

Па ста се буните... То су само Срби. Реце Амор Масовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

06.07.2015 11:25

Ама како их нико не трази ,тузиластво БиХ ,Хрватско тузиластво, Србијанско тузиластво...сви их зељно оцекују .

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

06.07.2015 17:58

Тражи ли неко убице што су побили те Србе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад не знас ко те трази

06.07.2015 20:18

Ја тразих Србина који прије 20 година реце како његова супруга из Коњица има успјеха код Сведјана. Није разумио ко му је **бавао све зену. Заврсио на улици. Дала га ханума на село у надницу. Цовјек од 63 прави Оливер Твист. Е, ја јој **бах маму из Коњица.

ОДГОВОРИТЕ