Traži li neko Srbe?

Savez udruženja porodica nestalih Republike Srpske uputio je dopis Tužilaštvu BiH u kojem traži odgovor na pitanje zašto nije nastavljeno traženje nestalih pripadnika srpskog naroda.

Bosna i Hercegovina 06.07.2015 | 12:53
Traži li neko Srbe?

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić, koji je i predstavnik Saveza udruženja porodica nestalih RS, koji čine šest udruženja iz Srpske, kaže da je to treći dopis Tužilaštvu jer na prethodna dva nisu dobili odgovor.

- Očito je da se radi o opstrukciji. Taj proces zakočen je mjesecima. Ranije su bili izgovori da se traženje ne može nastaviti zbog lošeg vremena, a šta je sada posrijedi. Tražimo odgovor na to pitanje ili, u suprotnom, dokaz da je na nekoj od tih lokacija ekshumacija u toku, kako to za javnost tvrde u Tužilaštvu - kaže Mandić.

Napominje da je u predmetu "Deponija Buća potok" traženje posmrtnih ostataka sarajevskih Srba prekinuto krajem 2013. godine jer Tužilaštvo nije izmirilo obaveze prema izvođačima radova, firmama iz Istočnog Sarajeva. Tužilaštvo je dovelo firmu iz Visokog, ali je i to traženje ubrzo obustavljeno.

- U predmetu "Alipašin most" utvrđeno je da u nasipu korita rijeke Miljacke ima kostiju srpskih žrtava. Ali dalje traženje je prošle godine prekinuto, a Tužilaštvo nije povelo istragu o tome da li su to kosti iz primarne ili masovne sekundarne grobnice - kaže Mandić.

Dodaje da je na sarajevskoj lokaciji Kazani, u kojoj je poslije rata nađen dio posmrtnih ostataka sarajevskih Srba i za čije ubistvo je nekoliko pripadnika Armije RBiH dobilo minimalne kazne, ekshumacija godinama zakočena. Lokacija je skoro potpuno neistražena, a to se pravda teškim pristupom jamama, koje su zatrpane betonom i smećem.

Još se ništa ne zna za oko 250 ubijenih sarajevskih Srba.

- Jamu Radača kod Mostara u aprilu su posjetili predstavnici Tužilaštva, ali tamo nikakvi radovi još nisu otpočeli. Prema procjenama upućenih, u toj jami nalaze se posmrtni ostaci oko 60 Srba i najmanje 140 Bošnjaka - istakao je Mandić.

Rekao je da su ekshumacije na više lokacija na planini Ozren blokirane od 2012. godine, a da se rade samo sporadično. U aprilu je Vlada RS odobrila 32.000 KM za identifikaciju šest skeletnih ostataka ekshumiranih na području Ozrena.

Za posmrtnim ostacima velikog broja zarobljenih i ubijenih Srba u Srebrenici i okolini još se traga, a Tužilaštvo BiH, kaže Mandić, ne vodi istragu ni po jednom od tih predmeta.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da nije tačno da su proces traženja i ekshumacija nestalih okončani. On nije želio da kaže kada bi mogla da otpočne ekshumacija u jami Radača.

Zahtjev
Milan Mandić kaže da porodice nikad neće odustati od zahtjeva za nastavkom ekshumacija.

- Nećemo dozvoliti da se, bez obzira na sve pokušaje i mahinacije, obustavi traženje nestalih pripadnika srpskog naroda, da se diskriminišu srpske žrtve i obmanjuju njihove porodice - kaže Mandić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xx

06.07.2015 11:01

Niko ne trazi.

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

06.07.2015 11:03

Pa sta se bunite... To su samo Srbi. Rece Amor Masovic.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

06.07.2015 11:25

Ama kako ih niko ne trazi ,tuzilastvo BiH ,Hrvatsko tuzilastvo, Srbijansko tuzilastvo...svi ih zeljno ocekuju .

ODGOVORITE
Name

niko

06.07.2015 17:58

Traži li neko ubice što su pobili te Srbe ?

ODGOVORITE
Name

Nikad ne znas ko te trazi

06.07.2015 20:18

Ja trazih Srbina koji prije 20 godina rece kako njegova supruga iz Konjica ima uspjeha kod Svedjana. Nije razumio ko mu je **bavao sve zenu. Zavrsio na ulici. Dala ga hanuma na selo u nadnicu. Covjek od 63 pravi Oliver Tvist. E, ja joj **bah mamu iz Konjica.

ODGOVORITE