Грчка: Дан послије - очекивања и нада

Грчка је након славља због резултата рферендума о предлогу ЕУ и ММФ-а, на којем су грађани већински рекли "Оxи" (не) новим захтевима, осванула уз велика очекивања и надања.

Свијет 06.07.2015 | 11:38
Грчка: Дан послије - очекивања и нада

После целовечерњег славља на тргу Синтагма, на којем су млади остали до раних јутарњих сати, прослављајући што су грађани Грчке одбацили предлог поверилаца, свакодневица је настављена, а житељи Атине, како јавља извештач Тањуга, ишчекују како ће грчка влада наступати према Бриселу у наредним данима.

Грчка штампа на насловним страницама објавила је резултате референдума, уз оцене да се ради о победи владе, и да та победа не значи иступање из ЕУ и еврозоне.

Улицама Атине, дан након референдума, све протиче уобичајено - туристи обилазе бројне знаменитости, а Грци који су у летњим баштама кафића коментаришу резултате референдума уз оцену, која преовладава, да су показали да су поносан народ, који не дозвољава диктате споља.

Грађани Грчке послушали су на јучерашњем референдуму препоруку владе премијера Алексиса Ципраса да треба одбити најновији предлог међунарондих пверилаца.

Према званичним резултатима 61,31 одсто заокружило је "Оxи" на гласачком листићу, а 38,69 процената "Не" (да).

Грађани сматрају да је гласањем против предлога међународних поверилаца влади оснажена позиција у даљим преговорима са Бриселом и ММФ-ом.

"Надам се да ће овај резултат бити добар за Грке и Европу и очекујем промене у Грчкој и Европи", каже малди Атињанин. Нада се да се стање у Грчкој неће погоршати, истичући да би резултат референдума могао да значи побољшање.

Старији Грк истиче да министар финансија Јанис Варуфакис није требало да поднесе оставку, јер је он "добар Грк". Рекао је да уважава Европу и евро, али да не жели ЕУ каква је сада.

Према његовим речима услови које поставља међународна заједница су једна врста притиска како би се "домогли нафте на Криту и острва".

Такође, као што су истицали много Грци последња два дана ни он не жели да главну реч у ЕУ има Немачка, јер сматра да се ради о "новој окупацији Грчке од стране Берлина", овај пут о "економској окупацији".

Један средовечни Атинањин истиче да је исход референдума добар резултат за Грчку, нагласивши да Грци желе евро, али не и да због њега умиру од глади. "Мислим да ће сада бити боље за Грчку и Европу и очекујем праведнију сарадњу Брисела са Атином", рекао је он и додао да Грци желе евро јер је бољи од драхме.

Међу млађим Грцима постоји и велики број оних који су на референдуму заокружили "Не", као једна 25-годишња Атињанка која је оценила да је гласање против предлога међународних поверилаца био и глас против Европе.

Забринута је због актуелне ситуације, и подсетила је да полако министри напуштају владу и да би премијер Алексис Ципрас требало да оде. "Ја имам 25 године и немам снова. Живим у земљи у којој не могу да сањам и то мора да престане", подвукла је млада Гркиња.

Ципрас је у обраћању грађанима, путем државне телевизије, поручио да је гласањем против предлога поверилаца Грчка окренула нову страницу историје и да је спремна да настави преговоре. "Грчка ће у понедељак сести за преговарачки сто са циљем да обнови банкарски систем", најавио је Ципрас.

И поред порука из Европе Грци мирно гледају на своју европску будућност, те не верују у поједине ставове изнете пред референдум да би заокруживање "не" на референдуму могао значити "Греxит", односно излазак из еврозоне и ЕУ.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ципрас

06.07.2015 10:40

Овим референдуом ја само скидам одговорност са себе и пребацујем на народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

06.07.2015 10:43

Најбоље да се комплетна бивша Југославија, Албанија Бугарска и Грчка удруже у једну државу. Одштампају своје паре и понуде кредите ЕУ. Тако и ЕУ ради.

ОДГОВОРИТЕ