Доста буре и фрке одмах на старту Тур де Франса!

Осим саме етапе, други дан Тур д’Франса обележио је и бесни Марк Кавендиш, који је окривио свој тим за неуспех, а онда своје критичаре назвао "имбецилима".

Остали спортови 06.07.2015 | 14:00
Доста буре и фрке одмах на старту Тур де Франса!

Искусни Канчелара није у суботу успео да рекордни шести пут освоји прву етапу Трке кроз Француску, у недељу је помоћу спринта кроз циљ прошао трећи и тако освојио бонус и жуту мајицу.

"Бити трећи у конкуренцији три најбоља спринтера на свету је велико достигнуће. Јуче ми је било стварно жао, а данас сам срећан. Вратити се овде и освојити жуту мајицу је сјајно", рекао је Канчелара, који је славни комад одеће први пут понео пре 11 година.

Он је недељну помало хаотичну етапу завршио иза Андреа Грајпела и Петера Сагана, док је Кавендиш био четврти.

На Тур де Франсу се бонус време спринтерима није додељивало још од 2008, али су се ове године вратили, тако да је Фабијан Канчелара данашњим спринтом добио бонус од четири секунде, што му је било довољно за жуту мајицу.

Ово је 34-годишњем Швајцарцу, специјалисти за вожњу на хронометар и за једнодневне трке, последњи наступ на Тур де Франсу. Он је искористио правило о бонус времену, које се додељује спринтерима за добар финиш.

Канчелара је у марту претрпео удес у коме је добио две мале фрактуре и зато је морао да пропусти своје "класике", али је рекао да је превазишао све недоумице.

"Није то било лепо време. То што нисам био у могућности да возим класике је било лоше по моју мотивацију, и тек прошлог викенда сам почео да се осећам добро", рекао је Канчелара.

Док је он славио, Кавендиш је беснео. Тим Етикс-Квикстеп (Етиxx-Qуицкстеп) је желео да слави и да преузме жуту мајицу, али је у оба случаја претрпео неуспех. Двоструки неуспех белгијског тима натерао је Кавендиша да окриви свог тимског друга Марка Реншоа, а своје критичаре је назвао "имбецилима" који се не разумеју у бициклизам.

Реншо је требало да постави темпо завршног спринта и то је почео да чини 300 метара пред циљ, а Грајпел, Саган и Канчелара су лако претекли Кавендиша.

"Мислим да је Марк кренуо прерано и оставио ме да висим. Умрли смо. Канчелара ме данас претекао јер сам био предуго у спринту. Уморили смо се. Врло сам разочаран", рекао је Кавендиш.

Освајач 25 етапа на Тур де Франсу као да је стао када је схватио да не може да победи. Да је Кавендиш био трећи, Канчелара не би освојио бонус, а самим тим и жуту мајицу, на рачун Тонија Мартина, који такође вози за Етикс-Квикстеп. То се није свидело менаџеру тима Патрику Лефеверу.

"Уопште нисам задовољан. Ово нам је вероватно била последња шанса да преузмемо жуту мајицу. Кавендиш је престао да спринта и то је Тонија коштало жуте мајице", рекао је он.

То је изазвало критике на рачун Британца, који је на Твитеру изразио љутњу.

"Да сам могао да задржим треће место, могао бих и да победим...Неки имбецили мисле да је бициклизам видео игра. Проблем је што они могу да се чују путем друштвених мрежа и телевизије. Жао ми је Тонија, честитам Андреу", написао је Кавендиш.

Коментари / 0

Оставите коментар