Све очи свијета сад су упрте у Грчку

Референдум у Грчкој најважнија је вијест дана у свим светским медијима. Резултате референдума прате медији од Америке до Европе.

Свијет 06.07.2015 | 08:00
Све очи свијета сад су упрте у Грчку

ББЦ у тексту "Грци одбили понуду за спас" наводи да, на основу више од половине пребројаних гласачких листића, резултати референдума показују да су Грци одлучно одбацили услове за спас које им је понудила међународне заједница.

Британски медији у блоговима уживо прате бројање гласова и из минута у минут извјештавају о резултатима грчког референдума и реакцијама свјетских политичара и економиста о могућим последицама одбијања предлога ЕУ и ММФ-а.

"Гардијан" се детаљно већ данима бави грчком кризом, референдумом и могућим економским и политичким посљедицама избора народа Грчке, а на свом сајту се кроз неколико текстова осврће на дан одлуке за Грчку.

У тексту "Грчки референдум: Опција "не" иде ка убедљивој победи" из минута у минут се прате резултати референдума, објављују изјаве грчких и свих светских политичара.

И амерички ЦНН с пажном прати дешавања у Европи. У најважнијој вијести дана, ЦНН прати резултат референдума, али и наводи да је "Грчка иде ка врло несигурном путу да напусти евро и штампа своју валуту". Како се наводи, Грчкој је хитно потребан новац да поново отвори банке и исплати плате и пензије.

"Раша тудеј" јавља о резултатима референдума, истичући да је на улицама Атине и осталих грчких градова велико славље Ципрасових присталица који су се окупили због повољних резултата које је, према прелиминарним резултатима, постигла опција "не".

Украјински медији се такође баве грчком кризом и јављају да су Грци, према првим информацијама, рекли "не" условима кредитора.

Регион

Грчки референдум је тема дана и регионалних медија, који уз обиље слика илуструју славље Грка који су заокружили "не".

Хрватски "Јутарњи лист" у насловној вијести на свом сајту "Лудница у центру Атине: Грци славе, иако не знају шта их чека у понедјељак" пренеси ријечи једног Грка:

"Гладоваћемо у сваком случају. Овако смо барем показали да ћемо гладовати достојанствено. Након овога ништа неће бити исто, Европа неће бити иста" , преноси Јутарњи, јавља Б92.

Подгоричке "Вијести" пишу: "Грци пркосе ЕУ: Убједљиво "не" на референдуму".

И медији у БиХ и Србији као главну вијест из свијета током дана наводе изборе у Грчкој. На већини еминетних портала Грчка је главна вијест.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПИТАГОРА

06.07.2015 07:03

БРАЦО СВАКА ЦАСТ,БИЛИ СТЕ ГОСПОДА И ДОК НИСТЕ БИЛИ У ТОЈ СТАРОЈ К..ВИ ЕВРОПИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.07.2015 09:25

Чињеница је да су њихове владе кроз гу..цу протјерале 500 милијарди ЕУРа а чињеница је и да су побједјивали на изборима. Чињеница је да су ту потрошњу ММФ и ЕУ подстицали. Чињеница је да Грчка као држава сада нема више никакав рејтинг. У Грчкој почиње вишегодишњи пост. Не каже се џабе код нас "Пропао ко Грчка."

ОДГОВОРИТЕ